Priljubljena članica skupine ABBA praznuje 70. rojstni dan

Agnetha Fältskog (foto: Facebook)

Švedska glasbenica Agnetha Fältskog, članica zvezdniške skupine ABBA, danes praznuje 70. rojstni dan. Na glasbeno sceno je sicer na Švedskem stopila z uspešnim, po njej imenovanem solo prvencu iz leta 1968, mednarodno slavo pa ji je prinesla skupina ABBA, ki je med letoma 1974 in 1982 podirala rekorde v priljubljenosti in prodaji plošč po svetu.

Zaradi glasbene kariere je pustila šolo
Agnetha Fältskog se je rodila 5. aprila 1950 v švedskem mestu Jonkoping. Že pri šestih letih je napisala svojo prvo pesmico o dveh malih trolih, pri osmih pa je začela obiskovati ure klavirja in prepevati v lokalnem cerkvenem zboru. Kot najstnica je s prijateljicama ustanovila trio Cambers, a je kmalu razpadel, pri 15. letih pa se je odločila, da pusti šolo in se usmeri zgolj v glasbeno kariero.

Kot sedemnajstletnica je na Švedskem zaslovela s pesmijo Jag var sa kär (Tako sem bila zaljubljena), leto kasneje pa je izdala solo prvenec, naslovljen preprosto Agnetha Fältskog.

Anni-Frid Lyngstad in Agnetha Fältskog (foto: Facebook)

Mednarodni uspeh je skupini ABBA prinesla Evrovizija
Leta 1972 se je Agnetha pridružila švedski skupini ABBA. Njeni člani so ime za skupino skovali tako, da so združili začetnice svojih imen. Poleg Agnethe so bili v četverici še Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus in Benny Andersson, s prvencem Ring Ring pa je skupina postregla leto po ustanovitvi. Mednarodni uspeh je ABBA dočakala leta 1974, ko so zmagali na tekmovanju za pesem Evrovizije s skladbo Waterloo, po kateri je poimenovan tudi njihov drugi studijski izdelek.

Skladbi Waterloo so sledile številne uspešnice
Waterloo je postal takojšnja uspešnica, ki je štiri neznane Švede povzdignila med zvezdnike. Skladbi je sledil še niz uspešnic, ki so se zapisale v zgodovino disca in ostajajo stalnica tovrstnih zabav. Med njimi so Voulez Vous, Dancing Queen in Money, Money, Money. Po osmih izdanih albumih so ABBA nazadnje skupaj nastopili leta 1982, leto kasneje pa so se dokončno razšli.
Vse odtlej so zagotavljali, da se ne bodo več nikoli in pod nobenim pogojem združili. Muzikal

Agnetha Fältskog (foto: Facebook)

Mamma Mia! In ponovna združitev skupine ABBA
Leta 1999 so glasbo ABBA vključili v izjemno uspešen muzikal Mamma Mia!, ki je prepotoval svet leta 2008 pa je nastal še istoimenski film z zvezdniško zasedbo, ki mu je pred dvema letoma sledilo nadaljevanje Mamma Mia! Spet začenja se. Člani skupine ABBA so sicer izjemoma nekajkrat skupaj nastopili po letu 2016, leta 2018 pa so po 35 letih premora najavili izid novih skladb. Tem naj bi oboževalci po svetu prisluhnili že lani, po zadnjih informacijah pa naj bi material predstavili še letos.

Agnetha se je v 90. letih umaknila v osamo
Po razpadu ABBA je sicer Agnetha Fältskog v 80. letih minulega stoletja nadaljevala uspešno solo kariero in zaigrala glavno žensko vlogo v filmu Raskenstam v režiji Gunnarja Hellströma. Zadnja studijska albuma je izdala leta 1987, nato pa se je v 90. letih umaknila v osamo in zaživela na švedskem otoku Ekero. Na sceno se je vrnila leta 2004 z albumom v angleščini My Colouring Book, ki mu je leta 2013 sledil še dobro sprejet album, poimenovan preprosto A.

Povzeto po STA