Uporabno: Sami lahko naredite domači kvas

Sami lahko naredite domači kvas ali droži. (foto: Freepik.com)

Ali ste vedeli, da lahko tudi sami naredite kvas? V prispevku boste našli recept za droži ali naravni kvas, ki je odličen za peko kruha in ostalih kvašenih dobrot.

Za pripravo naravnega kvasa oziroma droži se najpogosteje uporablja ajdova moka. Uporabite pa lahko tudi proso, kvinojo ali rožičevo moko.

“Drožne nastavke hranimo v hladilniku in so osnova za pripravo aktivnih droži oziroma naravnega kvasa, ki ga uporabljam pri peki fermentiranega kruha,” svetujejo na spletni strani fermentiraj.si.

Kako pripraviti droži ali naravni kvas?
Na omenjeni spletni strani svetujejo, da drožni nastavek delate v napol pokritem steklenem kozarcu, kar pomeni, da pokrov kozarca položite na kozarec, vendar ga ne zatesnite. Med pripravo imate kozarec na sobni temperaturi, na kuhinjskem pultu. Za mešanje in odvzemanje pa uporabite leseno ali plastično kuhalnico, kovinska žlica se odsvetuje.
Postopek drožnega nastavka je nekoliko daljši le ob prvi pripravi, kasneje pa ga le vzdržujete in imate ves čas na volji.

Postopek:

  1. dan:
    Zjutraj v kozarcu dobro premešamo:
    – 10 g ajdove moke,
    – 10 g vode.
    Kozarec napol zapremo in počakamo 24 ur.
  2. dan:
    Zjutraj dodamo:
    – 20 g moke,
    – 20 g vode.
    Vsebino kozarca dobro premešamo in kozarec napol zapremo.
  3. dan:
    V kozarcu običajno že opazimo pojav mehurčkov.
    Zjutraj dodamo:
    – 40 g moke,
    – 40 g vode.
    Vsebino kozarca dobro premešamo in kozarec napol zapremo.
  4. dan:
    Zvečer iz mase odvzamemo 1 čajno žličko (do 20 g) drožnega nastavka in ga preložimo v nov kozarec. Dodamo mu:
    – 20 g moke,
    – 20 g vode.
    Vsebino kozarca dobro premešamo in kozarec napol zapremo. Preostalo testo porabimo za izdelavo palačinke ali ribane kaše.
  5. dan:
    Zjutraj dodamo:
    – 40 g moke,
    – 40 g vode.
    Vsebino kozarca dobro premešamo in kozarec napol zapremo.
  6. dan:
    Zvečer iz mase odvzamemo 1 čajno žličko (do 20 g) drožnega nastavka in ga preložimo v nov kozarec. Dodamo mu:
    – 20 g moke,
    – 20 g vode.
    Vsebino kozarca dobro premešamo in kozarec napol zapremo.
    Preostalega testa ne zavržemo, ampak iz njega naredimo žličnike ali z njim zgostimo jotnico.
  7. dan:
    Zjutraj dodamo:
    – 40 g moke,
    – 40 g vode.
    Vsebino kozarca dobro premešamo in kozarec napol zapremo.
  8. dan:
    Zvečer odvzamemo 1 čajno žličko (do 20 g) drožnega nastavka in ga preložimo v nov kozarec. Dodamo mu:
    – 20 g moke,
    – 20 g vode.
    Vsebino kozarca dobro premešamo in kozarec napol zapremo.
    Preostalo testo spet porabimo pri pripravi drugih jedi.
    Ko drožni nastavek po vsakem hranjenju (dodajanju moke in vode) naraste vsaj za eno tretjino v višino in je v notranjosti zelo puhast, je zrel. Tak drožni nastavek uporabimo za peko kruha,« pojasnjujejo na spletni strani fermentiraj.si.
Foto: Freepik.com