Triki, ki uspešno odstranijo madeže rdečega vina

Foto: Freepik.com

Če radi pijete rdeče vino, potem se vam je zagotovo že kdaj pripetilo, da ste po nesreči naredili madež na oblačilu, tepihu ali sedežni garnituri. Madeži rdečega vina spadajo med bolj trdovratne, pomembno je, kako se jih lotimo, da jih uspešno tudi odstranimo.

Preberite nekaj nasvetov.

Svetla oblačila
Če se vam je zgodilo, da ste rdeče vino polili po svetlem oblačilu in je nastal madež, odreagirajte hitro. Vzemite čisto bombažno krpico ali servieto, zmočite z vodo in z njo tapkajte po madežu. Nikar ne drgnite, saj boste z drgnjenjem povzročili le še večji madež. Če boste previdno tapkali, boste iz tkanine potegnili rdeče vino. Madež bo manjši in manj viden. Nato nanj dodajte nekaj alkoholnega kisa, pustite eno uro in operite pod hladno vodo.

Sedežna garnitura
Madeži rdečega vina lahko nastanejo tudi na sedežno garnituri, na oblazinjenem kuhinjskem stolu. A tudi tukaj si lahko pomagate s praktičnim nasvetom. Madež najprej poskušajte odstraniti tako, da zmočite servieto ali kuhinjsko krpo in tapkate po njem. Nato na madež stresite nekaj sode bikarbone in dodajte še žličko alkoholnega kisa. Pustite pol ure, nato pa obrišite z bombažno krpo.

Ploščice in fuge
Odstranite lahko tudi madež na fugah in ploščicah. Zmešajte skupaj za žličko detergenta za pomivanje posode in enako količino sode bikarbone. Takšno pasto dajte na madež, pustite pol ure, nato pa obrišite z grobo gobico za pomivanje posode.

Tepih
Tudi madež črnega vina na tepihu lahko odstranite. Na madež polijte nekaj belega vina, ki bo nevtraliziralo barvo. Nato potresite po madežu nekaj sode bikarbone, dodajte malce alkoholnega kisa in pustite delovati pol ure. Obrišite z mokro bombažno krpo.