Soda bikarbona uniči zajedavce in škodljivce na vrtu

Soda bikarbona odganja škodljivce na vrtu. (foto: Pixabay.com)

Najbrž ste že pričeli z delom na vrtu. Da bodo vrtnine dobro uspele, vam lahko pomaga soda bikarbona. Ta je veliko bolj učinkovita od pesticidov, z njo lahko na varen in naraven način odpravite vse škodljivce in zajedavce s svojih rastlin.

Naredite lahko organsko razpršilo, s katerim boste uničili vse insekte in zajedavce na vašem vrtu, pri tem pa ne boste poškodovali rastlin oziroma škodovali svojemu zdravju.

Priprava pršila, ki odganja in uničuje škodljivce na vrtu
Potrebujete žličko sode bikarbone, deciliter oljčnega olja in tri decilitre vode. Vse sestavine dobro premešajte in nalijte v plastenko z razpršilcem. Dobro premešajte vedno, preden boste mešanico uporabili. Pršite z njo po rastlinah, na katerih opazite škodljivce. To počnite zjutraj in zvečer, nikakor pa ne, ko že sije sonce. Kombinacija pršila in sončnih žarkov bi namreč rastline lahko ožgala in poškodovala.

Razpršilo pomaga tudi, če so rastlino napadle glivice. V takšnem primeru pršite rastlino vsak drugi dan, dokler ne opazite izboljšav.

Foto: Pexels.com

Pršilo lahko uporabite tudi za škropljenje trte ali sadnega drevja.

Če je rastlino napadlo že veliko škodljivcev (na primeru uši), potem mešanici dodajte še žlico detergenta za pomivanje posode in takšno bo še bolj učinkovito. S slednjim lahko škropite tudi vaše balkonske rože, v kolikor na njih opazite uši.

PREBERITE ŠE:

Naravno gnojilo za lončnice: Vaše rastline bodo bujne kot še nikoli

Skrivnost dobrih vrtnarjev: Preprost trik za najbolj bujne cvetove