Recept: Kruh brez moke in kvasa

Kruh lahko spečete tudi brez moke in kvasa. (foto: Pixabay.com)

Četudi nimate moke ali kvasa, lahko spečete kruh. Ta bo prav tako okusen, malce drugačen in kar je najpomembnejše v teh dneh – tudi zelo zdrav.

Kruh iz semen
Za večji hlebec kruha boste potrebovali:

290 gramov sončničnih ali bučnih semen, 200 g lešnikov ali orehov ali katerihkoli drugih oreščkov(na drobno sesekljajte), 300 g ovsenih ali ajdovih otrobov (ali kosmičev), 140 g mletih lanenih semen, 6 žlic indijskega trpotca (psylium – deluje kot vezivo, uporabite lahko tudi glukomanan v prahu, če nimate nič od naštetega, lahko uporabite tudi tri jajca), 4 žlice chia semen, 2 žlički soli, 2 žlici agavinega sirupa (če ga nimate, lahko uporabite tudi javorjev sirup ali med), 6 žlic stopljenega kokosovega olja (če ga nimate, lahko uporabite tudi maslo, margarino, oljčno olje …), 700 ml mlačne vode.

Priprava:
Lešnike, orehe ali oreščke po izbiri, sončnična ali bučna semena prepražite v ponvi. V večji skledo dajte ovsene ali ajdove kosmiče, lanena semena, chia semena, sol in indijski trpotec (ali jajca). Dodajte še pražena semena in oreščke.

Nato stopite kokosovo maščobo, maslo ali margarino, zmešajte skupaj z mlačno vodo, dodajte še agavin sirup ali med. mešanico prelijte čez suhe sestavine in vse skupaj zmešajte in oblikujte v hlebček ali štruco.

Kruh nato zavijte v plastično folijo in pustite počivati v hladilniku dve uri, nato ga specite v pečici, ki ste jo ogreli na 180 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem. Pecite kruh eno uro. Kruh je pečen, ko je skorja lepo trda.

Recept vsebuje veliko sestavin. Če doma nimate katero izmed naštetih, prilagodite recept in uporabite podobno živilo.


Foto: Pixabay.com

Recept smo prilagodili, našli pa smo ga na spletni strani sketa.si.