Obveščamo: Okužbo potrdili že v sedmih domovih za ostarele

(foto: Pexels.com)

V domovih za starejše po državi je bilo v petek okuženih 83 oskrbovancev in 23 zaposlenih, so za STA navedli na ministrstvu za delo. Danes so sicer okužbo zaposlene potrdili še v postojnskem domu Talita kum. Poleg domov v Metliki in Šmarju pri Jelšah, kjer imajo žarišči okužbe, so okužbe potrdili še v Ljubljani, Naklem, Horjulu in Ljutomeru.

V Sloveniji je do zdaj zaradi covida-19 umrlo devet ljudi. Po navedbah vladnega urada za komuniciranje za STA je šlo za starejše osebe s pridruženimi boleznimi.

Žarišči okužbe z novim koronavirusom sta v minulih dneh nastali v domovih za starejše v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Z okužbo oskrbovancev pa se trenutno soočajo še v petih zavodih, in sicer v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani, v enoti Naklo doma v Preddvoru, v domu Deos Horjul, v domu starejših Talita kum v Postojni in v Domu starejših občanov Ljutomer.

V slednjem so v petek na družbenem omrežju Facebook zapisali, da so proti večeru dobili potrditev okužbe s covidom-19 pri dveh stanovalcih. O tem so takoj obvestili epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, od katerega so dobili navodila za nadaljnje ravnanje.

Sprejeli smo vse predvidne izolacijske ukrepe, prav tako pozorno spremljamo zdravstveno stanje vseh stanovalcev. Po navodilu epidemiološke službe bomo odvzeli bris vsem, ki jih bo treba testirati. Trenutno imamo svoje opreme dovolj,” so še zapisali.

Koronavirus se širi tudi po domovih za ostarele. (foto: Pexels.com)

Ostali stanovalci in zaposleni se po njihovih navedbah zaenkrat počutijo dobro. Svojcem so preko Facebooka sporočili, da jih bodo individualno obveščali o vsaki spremembi zdravstvenega stanja stanovalcev. Prosijo jih tudi, naj glede počutja stanovalcev kličejo le enkrat dnevno na običajen način.

Na vsak način želimo zavarovati varovance pred vdorom tega virusa v domove,” je na današnji novinarski konferenci poudaril uradni govorec vlade Jelko Kacin. Po njegovih besedah je vlada tudi v petek razpravljala o ukrepih za zajezitev okužbe v domovih za starejše. Po tej razpravi pa so se začele priprave za novo koordinacijo za čim več stikov med direktorji bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za starejše občane, da še enkrat pogledamo, ali je res storjeno vse v vsakem domu posebej, da bi preprečili vnos virusa v te domove“, je dejal. V naslednjih dneh bodo po njegovih napovedih potekali intenzivni sestanki in usklajevanja ukrepov.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič pa je opomnila, da je prepoved stikov v domovih za starejše nujna, da se prepreči tveganje za okužbo z novim koronavirusom. Svojcem je zagotovila, da starejšim še vedno zagotavljajo aktivno življenje, pomagajo jim tudi pri video klicih s svojci.

STA