Nasveti: Pravilno shranjevanje gob

foto: pexels.com

Letos gobe rastejo kot po dežju! Če ste jih tudi vi nabrali, si preberite, kako jih lahko pravilno shranite in uporabite tudi takrat, ko bo narava že pobeljena s snegom. V prispevku najdete nasvete za pravilno shranjevanje gob.

Če imate tudi vi polno užitnih in okusnih gob, jih lahko nekaj shranite tudi za pozneje. Zelo prav vam bodo prišle v hladnih zimskih mesecih. Shranite jih lahko na več načinov.

Zamrzovanje gob

Zamrzovanje gob je najenostavnejše, pa tudi najbolj zanesljivo konzerviranje teh gozdnih dobrot. Če gobe zamrznemo, jih lahko kasneje uporabimo na iste načine, kot če bi imeli sveže. Prednost je tudi ta, da gobe z zamrzovanjem ne izgubljajo na kvaliteti, še več – pridobijo na aromi. Zamrznjene jurčke lahko shranjujemo do enega leta, črne trobente, golobice, bisernice in kukmake pa malce manj. Velja tudi pravilo, da različnih vrst gob ne zamrzujemo skupaj ter da v zamrzovalnik spravimo gobe, ki so boljše kvalitete.

Postopek zamrzovanja gob

Preden gobe zamrznemo, jih dobro očistimo, na hitro operemo pod tekočo vodo, nato jih narežemo na manjše koščke in blanširamo. Jurčke lahko pustimo tudi surove, a takšni bodo v skrinji zavzeli več prostora.

Ko gobe blanširamo, jih na hitro oplaknemo z mrzlo vodo, počakamo, da se popolnoma ohladijo, nato pa zapakiramo v plastične vrečke in položimo v skrinjo.

Zamrzujemo tudi pripravljene gobje jedi

Tudi že pripravljene gobje jedi lahko zamrznemo. Govorimo seveda o paniranih gobjih klobukih, torej o jurčkih, marelah in ostalih gobah, ki so primerne za paniranje. Tako zamrznjenih gob pred uporabo ne odmrznemo, temveč kar takšne ocvremo ali spečemo na vročem olju.

Odtaljenih gob nikoli ponovno ne zamrzujemo, saj se takšne gobe zelo hitro pokvarijo. Prav tako jedi iz zamrznjenih gob ne pogrevamo, saj so lahko postane in pregrete gobe škodljive.

Sušenje gob

Sušenje gob je najstarejše shranjevanje in konzerviranje gob. V poštev pride takrat, ko naberemo večje število gob. Te moramo dobro očistiti, odrezati moramo vse nagnite dele, premehke in vodene dele odstranimo. Gob pred sušenjem ne spiramo pod vodo. Nato gobe narežemo na približno pol centimetra debele rezine. Naložimo jih na podlago iz lesa ali kartona in sušimo na vetrovnem ter sončnem prostoru. Med sušenjem jih večkrat obrnemo, pazimo tudi, da jih proti večeru pravočasno umaknemo v zaprt prostor, da jih ne dobi vlaga. Zjutraj pa jih postavimo na sonce.

Gobe so suhe, ko jih lahko brez težav prelomimo ali zdrobimo. Takšne shranimo v vrečki iz blaga ter obesimo na zračen prostor. Lahko jih zapremo v stekleno ali plastično posodo.

Suhe gobe pred uporabo namočimo v toplo vodo in nekaj časa namakamo. Nato jih uporabimo pri kuhanju, tudi vode, v kateri so se namakale, ne zavržemo, temveč jo uporabimo pri omaki.

Suhe in pravilno shranjene gobe lahko hranimo dlje časa.

Gobji prah

Iz posušenih gob pa lahko pripravimo tudi gobji prah. Posušene gobe zmeljemo z električnim mlinčkom ali pa jih stolčemo v možnarju.

Pomembno je, da meljemo popolnoma suhe gobe, prah pa hranimo v hermetično zaprti posodi. Tak prah je zelo uporaben pri kuhi. Dodajamo ga lahko različnim jedem: juham, omakam, mesnim jedem … in z njim še izboljšamo okus hrani. Zmleti prah dodajamo proti koncu kuhanja.

foto: pexels.com

Gobe v kisu

Gobe pa lahko vložimo tudi v kisu. Ker je goba kot dodatek, uporabimo manjše kozarce, te po odprtju uporabimo v nekaj dneh. Seveda pa jih potem, ko smo jih odprli, hranimo v hladilniku.

V kis vlagamo le mlade, čvrste, trde in zdrave gobe. Najbolj primerni so gobani, sivke, štorovke, golobice, sirovke, grive, kukmaki, črne trobente … zelo okusne so gobje mešanice.

Gobe najprej dobro očistimo, speremo pod tekočo vodo in narežemo. Prekuhamo jih v slani vodi, kuhamo nekaj minut. Nato jih odcedimo, speremo pod mrzlo vodo, hladne naložimo v kozarce za vlaganje. Napolnimo dobro polovico kozarca, dodamo lahko še manjšo čebulo, še boljša je šalotka.

Nato pripravimo kis. Vzamemo en del kisa in dva dela vode. Dodamo cela poprova zrnca, lovor ter tri žličke sladkorja. Mešanico zavremo, zlijemo v kozarce, napolnimo do vrha in dobro zapremo. Počasi ohladimo, nato pa shranimo na temnem in hladnem prostoru. Tako vložene gobe počakajo tudi nekaj let.

Vir: Društvo Bisernica