Naredite sami: Naravna čistila, s katerim boste očistili vse

Sami lahko naredite zelo učinkovito sredstvo za čiščenje oken. (foto: Freepik.com)

Sami lahko naredite popolnoma naravna, močna in priročna čistila, s katerimi boste očistili stanovanje in privarčevali tudi kar nekaj denarja.

Mnogo čistil, katera lahko kupimo v trgovinah, so draga in vsebujejo tudi škodljive kemikalije. Res je, da temeljito očistijo in uničujejo bakterije, a prav tako so lahko učinkovita tudi doma narejena čistila. Tudi z njimi lahko temeljito čistite stanovanje.

Zbrali smo štiri praktične recepte, s pomočjo katerih lahko sami izdelate čistila za vaš dom.

Sredstvo za čiščenje oken
Z doma pripravljenim čistilom za okna boste lahko čistili okna, ogledala in vse ostale steklene površine.
Potrebovali boste plastenko z razpršilom, pol litra vode, dva decilitra alkoholnega kisa in dva decilitra alkohola. Sestavine zmešajte, nalijte v plastenko in čistilo je pripravljeno.

Dezinfekcijsko čistilo
Tega lahko uporabljate za čiščenje kopalnice, kuhinjskih omaric in pultov, mize in podobnega pohištva.
Potrebovali boste deciliter alkoholnega kisa, žličko detergenta za pomivanje posode, žličko olivnega (al drugega jedilnega) olja, 10 kapljic eteričnega olja čajevca ali sivke in dva decilitra vode.
Sestavine zmešajte, nalijte v plastenko z razpršilcem in čistilo je pripravljeno.

Sami lahko naredite učinkovita in naravna čistila. (foto: Pixabay.com)

Blago sredstvo za čiščenje
Za pasto, s katero lahko čistite kuhinjo, kopalnico, tla in ostale površine po stanovanju, boste potrebovali žlico sode bikarbone in enako količino soka limone. Zmešajte skupaj, nanesite na gobico in čistite umazane površine. Če boste čistilo uporabili za čiščenje tal, pa pasto zamešajte v pet litrov vroče vode in učinkovito čistilo, s katerim bodo vaša tla sijoča in čista, bo pripravljeno.

Sredstvo za čiščenje stranišča, pečice in drugih bolj umazanih predmetov
Če želite temeljito očistiti stranišče, kad ali tuš kabino, umivalnik, pečico, štedilnik ali keramično ploščo, si pomagajte z naslednjim čistilom.
Potrebovali boste pol skodelice sode bikarbone, pol skodelice alkoholnega kisa in pol skodelice vode. Vse tri sestavine počasi zmešajte in ko se kemijska reakcija pomiri, je čistilo pripravljeno. Nanesite ga na umazane površine, pustite delovati eno uro, nato pa ga odstranite s pomočjo grobe gobice, krtače in umijte še s toplo vodo.

Foto: Pixabay.com