Naredite sami: Čudovit vrt na balkonu

(foto: Pixabay.com)

Če imate željo po ustvarjanju in lastnem pridelku, si lahko prosti čas v poletnem in jesenskem obdobju zapolnite z urejanjem in vzdrževanjem vrtička na balkonu ali terasi svojega doma.

Okrasne rastline namreč vse pogosteje vsaj delno nadomeščajo sadike zelenjave, dišavnic, sadja.

Preden se lotite urejanja svojega vrtička, naredite načrt, koliko prostora boste namenili novemu hobiju. Če imate na voljo nekaj zemlje oziroma zunanje površine, lahko zelenjavo vzgajate na gredicah, drugače pa lahko pridelavo načrtujete kar v cvetličnih loncih in koritih, ki jih namestite na balkon, teraso ali kar na okenske police. Gredicam za začetek namenite manjšo površino in zasadite manjše število vrtnin. V prispevku se bomo osredotočili na pridelavo v cvetličnih loncih in koritih,” svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Uspešna priprava je ključna za obilen pridelek
Za pridelavo na balkonu in okenskih policah uporabite cvetlične lonce, gajbice ali višje pladnje. Posode, v katere boste posadili rastline, izbirajte glede na prostor, ki ga rastlina potrebuje za korenine. Solato, peteršilj in druge začimbe lahko pridelujete v manjših loncih, medtem ko paradižnik, jajčevec in paprika potrebujejo za rast večje lonce. Berivko, redkvice in korenje lahko pridelate tudi v koritih.

Na dno lonca ali korita položite nekaj manjših kamnov ali nasujte pesek, kar bo služilo kot drenažni material in preprečevalo zastajanje vode. Nato lonce napolnite s substratom za zelenjavo. Za vzgojo večine zelenjadnic potrebujete prostor, ki je dopoldne ali popoldne izpostavljen soncu, opoldne pa nekoliko zavarovan pred najhujšo vročino, medtem ko paradižnik potrebuje prostor, ki je večji del dneva izpostavljen soncu,” še svetujejo pri ZPS.

Foto: Pixabay.com

Sejemo in sadimo ob pravem času
Rastline za rast potrebujejo čas in ustrezno temperaturo. Tudi če ste začetniki, ta izziv ne bo pretežek, saj so na semenskih vrečkah vedno označeni primerni meseci, ko lahko zelenjavo sejete na prosto. V trgovinah s sadikami vam bodo prodajalci znali svetovati, kdaj je priporočljivo saditi izbrano zelenjavo. Prav ta časovna dinamika vam omogoča, da s preudarnim načrtovanjem svoj vrtiček čim bolje izkoristite. Februarja lahko začnete s česnom in čebulo, marca že lahko sejete grah, pozneje tudi solato, radič, rukolo (rukvico) in peteršilj. April je že primeren za blitvo in rdečo peso, medtem ko je maja čas za plodovke (paradižnik, papriko, jajčevce). Julija pridejo na vrsto zimske solate in radič, avgust je primeren za sejanje motovilca.

Poleg priporočil na vrečkah bodite pozorni tudi na vremensko napoved. V primeru slabega in mrzlega vremena lahko s setvijo malo počakate.

Zalivajte zgodaj zjutraj
Večina zelenjave naredi plitek koreninski sistem in potrebuje redno zalivanje, sploh v loncih, iz katerih voda prej izhlapi. “Pomembno je, da zalivate zjutraj (pred sončnim vzhodom, če je mogoče) in pazite, da ne omočite listov. Vodne kapljice na listih namreč ustvarjajo pogoje za rastlinske bolezni, česar si ne želite. Kot pri drugih rastlinah v loncih je pomembno, da z zalivanjem ne pretiravate in pazite, da voda ne zastaja v loncih,” še svetujejo pri ZPS.