Naredite sami: Aromatizirano oljčno olje

Eterično olje sivke je zelo zdravilno. (foto: Pixabay.com)

Eden izmed najboljših načinov, da ohranite okuse svojih najljubših začimb je, da jih vložite v oljčno olje in naredite aromatizirano olje.

Aromatizirana olja so zares pika na i v vašem gospodinjstvu. Naredite lahko olje s čilijem, baziliko, materino dušico. Takšna olja pa lahko uporabljate za prelive, solate, odlično se podajo zraven pečenih rib, mesa, zelenjave, tudi pice.

Priprava aromatiziranega olja

Uporabite lahko katerokoli začimbo, s pripravo boste ohranili njen okus in vonj, ki vas bo spremljal tudi v zimskem času. Uporabite tisto začimbo, ki jo imate radi, morda takšno, ki je le kratek čas sveža.

Nato začimbo, ki ste jo izbrali, naberite, očistite in na kratko blanširajte. Na tak način bo ostal vonj in okus. To še posebej pomembno za rastline kot so rožmarin, materina dušica. Če boste uporabili peteršilj ali koriander, blanširanjem ni obvezno.

Postopek izdelave

Olje s koriandrom

Potrebovali boste dve skodelici svežega koriandra, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.

Olje in koriander zmešajte skupaj in mešajte z mešalnikom, dokler ne dobite pire. Nato precedite skozi gazo, nalijte v steklenico, dobro zaprite in hranite na temnem in hladnem.

Olje z baziliko

Potrebovali boste dve skodelici sveže bazilike, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.

Baziliko najprej blanširajte za deset sekund, nato jo takoj dajte v posode, kjer imate mrzlo vodo in led, nato jo odcedite in posušite.

Ponovite postopek iz prvega recepta.

Peteršiljevo olje

Potrebovali boste skodelico svežega peteršilja, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.

Sestavine zmešajte s pomočjo mešalnika, nato nalijte v steklenico in hranite v hladilniku.

Olje s čilijem

Če bi radi pripravili pekoče čilijevo olje, pa je postopek zelo enostaven. Vzemite nekaj čilijev, operite jih in posušite, prerežite na polovico. Nato nalijte sončnično ali oljčno olje v stekleničko, dodajte čili in dobro zaprite. Shranite na hladnem in temnem. Pustite dva tedna, nato lahko pričnete uporabljati.