Najboljši naravni nasveti za barvanje pirhov

Barvanja pirhov se lahko letos lotite z naravnimi barvili. (foto: Pixabay.com)

Še nekaj dni imamo čas, da razmislimo, na kakšen način bomo letos pobarvali pirhe. Če se jih boste lotili z naravnimi barvili, lahko ravno tako ustvarite pisano paleto barv. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov.

Čebulni olupki
Najbolj enostaven in tudi najstarejši način barvanja pirhov, je barvanje s pomočjo čebulnih olupkov. Uporabite lahko olupke rjave ali rdeče čebule.

V lonec najprej daste čim več čebulnih olupkov, nato nanje položite jajca in zalijete s hladno vodo. Da lupina ne bi počila, vodi dodate še nekaj ščepcev soli. Počasi kuhate do vrenja, nato pa kuhate na zmerni temperaturi še 20 minut. Dobili boste lepe rjave ali rdeče pirhe. Za lep sijaj jih podrgnete še s koščkom slanine.

Če želite, da so pirhi tudi lepo okrašeni, to lahko storite z deteljico, regratovim listom, različnimi vrstami trave. Še na surovo jajce položite travo, cvet, deteljico, nato pa jajce zavijete v kos hlačne nogavice (najlonke) in dobro zavežete, da se rastlina na jajcu res dobro prilega. Nato skuhate jajca v čebulnih olupkih.

Foto: Pixabay.com

Rumeni pirhi
Rumene pirhe lahko ustvarite, če boste uporabili cvetove posušenih kamilic, pomarančne olupke, kumino ali kurkumo.

V lonec stresete vsaj štiri velike žlice živila, ki ste ga izbrali in dodate deciliter alkoholnega kisa. Nato dodate še jajca in zalijete z vodo. Kuhate pol ure na zmerni temperaturi.

Zeleni pirhi
Za zelene pirhe lahko uporabite liste koprive, peteršilj ali špinačo. V lonec nalijte še deciliter alkoholnega kisa, dodajte jajca in vodo in kuhajte pol ure.

Rdeči pirhi
Za rdeče pirhe boste potrebovali rdečo peso. Narežete jo na koščke, dodate jajca, alkoholni kis in vodo ter kuhate pol ure.