KUHAJMO SKUPAJ: Zeljni polpeti

Zeljni polpeti (foto_Sašo Šketa)

Po ideje za nove recepte h kulinaričnemu vplivnežu Sašu Šketi

Sašo Šketa, ki smo ga spoznali v resničnostnem šovu MasterChef Slovenija leta 2017, nasvojih spletnih straneh sketa.si in presno.si že več kot dvanajst let beleži okusne, preproste in preverjene recepte za pripravo obrokov. V samozaložbi je izdal že 4 kuharske knjige: v lanskem letu sta luč sveta ugledali najbolj prizemljena veganska kuharica Repa in krompir in knjiga enostavnih receptov za vsak dan Dobra hitra hrana. Sašo, ki je po izobrazbi oblikovalec, v lastnem kulinaričnem studiu ustvarja spletne kuharske oddaje, v ekipi pa so dejavni tudi na področju sodelovanja z mednarodnimi podjetji. Nasmejani ustvarjalec receptov pravi, da mu idej za prste obliznit še ni zmanjkalo. Jeseni se namreč obeta izid nove kuharske knjige, v teh dneh pa se ukvarja s selitvijo kulinaričnega studia na novo lokacijo.

Preprosti in zdravi zeljni polpeti

Ste že kdaj pripravili zeljne polpete? To preprosto in zdravo jed postrežemo samostojno ali kot prilogo. Zeljne polpete lahko pripravimo za zajtrk in jih pospremimo s kosom popečenega polnozrnatega kosa kruha. Jed je primerna za dni, ko želimo telo nahraniti z vitamini in minerali ter narediti premor od slaščic in drugih pregreh. Če jih pripravimo kot glavno jed, so odlični z rdečim zeljem ali ohrovtom. Polpeti imajo malo kalorij in so najboljši sveži, takoj, ko jih prepražimo.

RECEPT: Zeljni polpeti (Sašo Šketa)

Količina: 6-8 polpetov

Čas priprave: 25 minut

Sestavine:

  • 2 jajci
  • 1/2 žličke soli
  • ½ žličke popra
  • 2 žlički bazilike
  • 1 žlička drobnjaka
  • 300-350 g belega zelja
  • 1 čebula
  • 1-2 žlici olja za praženje
Kulinarični vplivnež Sašu Šketi še ni zmanjkalo idej za slastne obroke. (foto_Neža Šketa)

Priprava:

V skodelici zmešamo dve jajci, sol, poper, baziliko in drobnjak. Zelje in čebulo na drobno narežemo. V ponvi segrejemo žlico olja in na njem prepražimo čebulo. Nato zelje in čebulo primešamo k jajcem. V večji ponvi nato segrejemo 1 žlico olja in v njej z žlico oblikujemo 3 polpete. Pečemo jih na zmernem ognju 4-5 minut na vsaki strani. Pečene polpete postrežemo s popečenim toastom in kremnim sirom. Po želji lahko jed začinimo tudi s sladko rdečo papriko, timijanom, curryjem ali kurkumo.