KUHAJMO SKUPAJ: Zelenjavna pita

Zelenjavna pita (foto: Selma Bizjak)

Slane pite so mi všeč, ker so enostavne in hitre za pripravo. In pripraviš jih lahko iz sestavin po želji oziroma po reku “praznim hladilnik”. Odlične so kot samostojna jed ali kot priloga – sploh zelenjavne. Lahko jih zaužijemo še tople ali hladne. Tokrat sem pripravila slano pito iz jajčevcev, bučk, rdeče paprike in mozzarelle. Vse skupaj sem začinila z mešanico Mediteranskih zelišč Trije kralji, ki vsebuje vse okuse, ki se k taki zelenjavi podajo.

Potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 večji jajčevec, 1 večjo bučko, 2 rdeči koničati papriki, šopek svežih listov bazilike, 250 g mozzarelle v kosu (ne v tekočini), Mediteranska zelišča Trije kralji, Kraljeva sol Trije kralji.

Priprava:

  1. Očistimo vse tri vrste zelenjave. Jajčevec in bučko olupimo le, če zelenjava ni bio pridelave.
  2. Vse tri narežemo na večje kose in jih damo v skledo.
  3. Dodamo mozzarello, ki smo jo narezali na kocke.
  4. Operemo lističe bazilike, jih grobo nastrgamo in dodamo k zelenjavi in mozzarelli.
  5. Vse skupaj posujemo s soljo in mediteranskimi zelišči.
  6. Narahlo premešamo.
  7. V primeren pekač (jaz najraje uporabljam keramičnega) položimo listnato testo (lahko s peki papirjem spodaj).
  8. Po listnatem testu enakomerno porazdelimo zelenjavno mešanico.
  9. Robove listnatega testa, ki gledajo čez pekač obrnemo navznoter in delno ob robu prekrijemo zelenjavno sirni nadev.
  10. Postavimo v prej ogreto pečico na 200°C in na srednjem rešetu pečemo 30 – 35 minut.
  11. Pečeno vzamemo iz pečice in počakamo, da počiva 5 minut na sobni temperaturi.
  12. Razrežemo in serviramo kot samostojno jed ali prilogo mesnim jedem.
  13. Prav tako lahko jemo hladno kot prigrizek.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.