KUHAJMO SKUPAJ: Zapečene palačinke s skuto

Zapečene palačinke s skuto (foto: Selma Bizjak)

To preprosto jed, pripravljeno iz mleka, jajc, moke in ščepca soli obožuje (skoraj) vsak med nami. Priljubljene so tako s sladkimi kot s slanimi nadevi.

Za 3 osebe potrebujemo:

Za 6 palačink: 1 veliko jajce, 200 ml mleka, ščepec soli, 4 zvrhane jušne žlice moke, olje + 1 jž olja za ponev

Za nadev:  500 g nepasirane skute, 2 jušni žlici mletih lešnikov, 1 zavitek vanili sladkorja s cimetom, sladkor po želji in okusu, 1 jajce

Za preliv: 2 dl smetane za stepanje, 1 zavitek vanili sladkorja z bourbonsko vanilijo, 1 jajce

Priprava palačink:

  1. Moko presejemo, dodamo ščepec soli ter mleko in olje.
  2. Z električnimi metlicami zamešamo sestavine nato dodamo še jajce.
  3. Stepamo toliko časa, da postane zmes gladka, brez grudic.
  4. Maso pustimo, da počiva 30 minut v hladilniku (če imamo seveda čas).
  5. Ponev premažemo z oljem in segrejemo,  da se iz nje rahlo kadi.
  6. Eno za drugo spečemo palačinke. Če se nam zdi ponev premalo mastna dodamo kapljico olja in ponev spet segrejemo.
  7. Preden v ponev vlijemo maso za palačinke, vsakič počakamo, da se dovolj segreje.

Pripravimo skutni nadev:

  1. V skledi zmešamo nepasirano skuto, mlete lešnike, vanili sladkor s cimetom, sladkor in jajce.

Pripravimo še preliv:

  1. V manjši posodi razžvrkljamo jajce in vanili sladkor z bourbonsko vanilijo.
  2. Prilijemo še tekočo smetano za stepanje in z metlicami premešamo.

Priprava nadevanih palačink:

  1. Vsako palačinko nadevamo z 2 jušnima žlicama skutne mešanice.
  2. Palačinko zavijemo in eno ob drugo postavimo v ognjevarni keramični pekač.
  3. Nadevane palačinke v pekaču prelijemo z mešanico smetane in jajc.
  4. Postavimo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200 Celzija na srednje vodilo in pečemo 30 – 35 minut oziroma toliko časa, da preliv zakrkne in postanejo palačinke lepo zlato rjave.
  5. Pečene vzamemo in pečice in jih, v kolikor jih postrežemo na servirnem krožniku in ne v majhnih keramičnih pekačih za eno osebo, malce ohladimo, da nadev in preliv zakrkneta in ne uideta po krožniku.
  6. Pred serviranjem jih posujemo še s sladkorjem v prahu in po želji dodamo malce čokoladnega namaza, ki se na vročih palačinkah lepo zmehča.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.