KUHAJMO SKUPAJ: Svinjski file z oreščki in suhim sadjem v vinski omaki

foto: Selma Bizjak

Odličen recept za okusen svinjski file vas bo takoj prevzel.

Za 2 osebi potrebujemo: 1 manjši svinjski file (rib’ca po Primorsko), za oreh masla, oljčno olje, sol, poper, 6 suhih marelic, 6 suhih sliv, peščica mandljev, peščica nesoljenih indijskih oreščkov, 2 dl mesne jušne osnove, 1 čajna žlička koruznega škroba, 2 dl rdečega vina sorte Cabernet Sauvignon

Priprava:

  1. Svinjski file operemo pod tekočo vodo in ga s papirnato brisačko obrišemo.
  2. S prsti vanj dobro vtremo sol in poper.
  3. V ponvi segrejemo maslo in oljčno olje.
  4. Nato meso z vseh strani opečemo, da dobi lepo zlato rjavo barvo.
  5. Prilijemo 1 dl rdečega vina in počakamo, da le-to skoraj izpari.
  6. Takrat dodamo suho sadje in oreščke.
  7. Prilijemo drugi dl rdečega vina in pokrijemo.
  8. Na zmanjšani temperaturi kuhališča počasi dušimo.
  9. Vmes prilijemo 1 dl mesne jušne osnove.
  10. Po pol ure dušenja, iz ponve odstranimo meso, suho sadje in oreščke.
  11. Prilijemo še 1 dl mesne jušne osnove v katero smo vmešali žličko koruznega škroba.
  12. Temperaturo kuhališča povišamo in omako zgostimo.
  13. V ponev vrnemo meso, suho sadje in oreščke ter še nekaj minut dušimo.
  14. Meso narežemo na 2 cm rezine. Postavimo na servirni krožnik, prilijemo omako in dodamo suho sadje in oreščke, ki smo jih pripravili v vinski omaki.
  15. Kot prilogo lahko ponudimo pire krompir.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.