KUHAJMO SKUPAJ: Štrudel s skuto in češnjami

Štrudel s skuto in češnjami (foto: Selma Bizjak)

Štrudel je tista sladica, ki jo Slovenci obožujemo skozi vse leto in njegov nadev prilagajamo sezoni. Poletja si ne predstavljam brez skutnega štrudla v katerega vmešam sveže češnje. Božanski okus skute z rahlo kiselkastimi češnjami je vreden greha.

Potrebujemo: 4 liste vlečenega testa (lahko kupljenega ali pa pripravljenega doma – Vlečeno testo), 120 g masla, 500 g nepasirane skute, 4 jž kisle smetane, 200 g izkoščičenih češenj, 120 g sladkorja, 1 jajce, Vanilin sladkor z burbonsko vanilijo Trije kralji*, krušne drobtine, sladkor v prahu za posip

Priprava:

  1. Najprej pripravimo vlečeno testo, v kolikor ne uporabimo kupljenega. Če uporabljam kupljenega, najraje izberem tistega najtanjšega, da je skorjica hrustljava, med nadevom pa ga skoraj ni zaznati.
  2. Nato pripravimo nadev. Jajce ločimo na rumenjak in beljak; iz beljaka stepemo sneg.
  3. V skledo damo nepasirano skuto, 100 g sladkorja, Vanilin sladkor z burbonsko vanilijo po okusu (jaz ne šparam z njim), rumenjak, kislo smetano in vse dobro premešamo.
  4. Na koncu na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
  5. Maslo (100 g) v loncu raztopimo in na njem zlato rumeno opražimo krušne drobtine, dodamo še 20 g sladkorja in na hitro premešamo in odstavimo. Pazimo, da ne postane zmes preveč suha, ker se strdi. Če se nam to zgodi, dodamo še malo masla, da je bolj mehko.
  6. Pekač v katerem bomo pekli štrudel rahlo premažemo z maslom.
  7. Na list vlečenega testa damo skutni nadev, na katerega dodamo oprane in izkoščičene češnje. Vse skupaj posujemo še s parženimi krušnimi drobtinami.
  8. Štrudel zavijemo in predenemo v pekač.
  9. Ponovimo dokler ne porabimo vseh sestavin.
  10. Vsak štrudel po vrhu premažemo s stopljenim maslom (20 g).
  11. Pekač postavimo v prej ogreto pečico na 180°C, na srednje rešeto z enakomernim gretjem spodaj/zgoraj.
  12. Pečemo 45 -50 minut oziroma toliko časa, da postane skorjica štrudla lepo zlato rjava.
  13. Pečenega vzamemo iz pečice in posujemo s sladkorjem v prahu.
  14. Postrežemo še mlačnega ali kasneje hladnega.
  15. Poleti štrudel hranimo v hladilniku.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.