Štrudel je tista sladica, ki jo Slovenci obožujemo skozi vse leto in njegov nadev prilagajamo sezoni. Poletja si ne predstavljam brez skutnega štrudla v katerega vmešam sveže češnje. Božanski okus skute z rahlo kiselkastimi češnjami je vreden greha.
Potrebujemo: 4 liste vlečenega testa (lahko kupljenega ali pa pripravljenega doma – Vlečeno testo), 120 g masla, 500 g nepasirane skute, 4 jž kisle smetane, 200 g izkoščičenih češenj, 120 g sladkorja, 1 jajce, Vanilin sladkor z burbonsko vanilijo Trije kralji*, krušne drobtine, sladkor v prahu za posip
Priprava:
- Najprej pripravimo vlečeno testo, v kolikor ne uporabimo kupljenega. Če uporabljam kupljenega, najraje izberem tistega najtanjšega, da je skorjica hrustljava, med nadevom pa ga skoraj ni zaznati.
- Nato pripravimo nadev. Jajce ločimo na rumenjak in beljak; iz beljaka stepemo sneg.
- V skledo damo nepasirano skuto, 100 g sladkorja, Vanilin sladkor z burbonsko vanilijo po okusu (jaz ne šparam z njim), rumenjak, kislo smetano in vse dobro premešamo.
- Na koncu na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
- Maslo (100 g) v loncu raztopimo in na njem zlato rumeno opražimo krušne drobtine, dodamo še 20 g sladkorja in na hitro premešamo in odstavimo. Pazimo, da ne postane zmes preveč suha, ker se strdi. Če se nam to zgodi, dodamo še malo masla, da je bolj mehko.
- Pekač v katerem bomo pekli štrudel rahlo premažemo z maslom.
- Na list vlečenega testa damo skutni nadev, na katerega dodamo oprane in izkoščičene češnje. Vse skupaj posujemo še s parženimi krušnimi drobtinami.
- Štrudel zavijemo in predenemo v pekač.
- Ponovimo dokler ne porabimo vseh sestavin.
- Vsak štrudel po vrhu premažemo s stopljenim maslom (20 g).
- Pekač postavimo v prej ogreto pečico na 180°C, na srednje rešeto z enakomernim gretjem spodaj/zgoraj.
- Pečemo 45 -50 minut oziroma toliko časa, da postane skorjica štrudla lepo zlato rjava.
- Pečenega vzamemo iz pečice in posujemo s sladkorjem v prahu.
- Postrežemo še mlačnega ali kasneje hladnega.
- Poleti štrudel hranimo v hladilniku.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.