Rajš rajž ku neč« pravijo v naši Vipavski dolini tisti, ki riža ne marajo preveč, v pravi slovenščini pa se to sliši tako: »Raje riž kot nič«. A teh ni veliko, ker smo večinoma tako kot vsi Slovenci tudi na našem koncu ljubitelji jedi z rižem.
Za 4 osebe potrebujemo: 350 g riža (vrste Arborio ali Carnaroli), 250 g zamrznjenega mladega graha, 300 ml gostega paradižnikovega soka, 1 manjšo čebulo, 1 l zelenjavne jušne osnove, 2 čž oljčnega olja, 2 x 30 g masla, sol, poper, parmezan
Priprava:
- V globoko ponev prilijemo olje in dodamo 30 g masla.
- Manjšo čebulo drobno sesekljamo in jo dodamo v ponev.
- Ko čebula svetlo zarumeni, dodamo zajemalko jušne osnove in mešamo dokler tekočina ne izpari.
- Dodamo zamrznjen grah in par minut mešamo.
- Nato dodamo riž in ga pražimo dokler ne postekli.
- Prilijemo 2 zajemalki jušne osnove in premešamo.
- Prilijemo še paradižnikov sok in dodamo poper.
- Pokrijemo in dušimo.
- Vmes večkrat na rahlo pomešamo in po potrebi prilivamo jušno osnovo.
- Ko je riž kuhan (držimo se časa kuhanja riža, ki ga je na embalaži navedel proizvajalec), ugasnemo kuhališče in k rižu dodamo še 30 g masla in 2 jž naribanega parmezana.
- Premešamo in ponev z rižoto za 2 minuti pokrijemo.
- Serviramo na jedilne krožnike in postrežemo.
- Zraven lahko še dodatno ponudimo nariban parmezan.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.