KUHAJMO SKUPAJ: Rdeča rižota z grahom

Foto: Selma Bizjak

Rajš rajž ku neč« pravijo v naši Vipavski dolini tisti, ki riža ne marajo preveč, v pravi slovenščini pa se to sliši tako: »Raje riž kot nič«. A teh ni veliko, ker smo večinoma tako kot vsi Slovenci tudi na našem koncu ljubitelji jedi z rižem.

Za 4 osebe potrebujemo: 350 g riža (vrste Arborio ali Carnaroli), 250 g zamrznjenega mladega graha, 300 ml gostega paradižnikovega soka, 1 manjšo čebulo, 1 l zelenjavne jušne osnove, 2 čž oljčnega olja, 2 x 30 g masla, sol, poper, parmezan

Priprava:

  1. V globoko ponev prilijemo olje in dodamo 30 g masla.
  2. Manjšo čebulo drobno sesekljamo in jo dodamo v ponev.
  3. Ko čebula svetlo zarumeni, dodamo zajemalko jušne osnove in mešamo dokler tekočina ne izpari.
  4. Dodamo zamrznjen grah in par minut mešamo.
  5. Nato dodamo riž in ga pražimo dokler ne postekli.
  6. Prilijemo 2 zajemalki jušne osnove in premešamo.
  7. Prilijemo še paradižnikov sok in dodamo poper.
  8. Pokrijemo in dušimo.
  9. Vmes večkrat na rahlo pomešamo in po potrebi prilivamo jušno osnovo.
  10. Ko je riž kuhan (držimo se časa kuhanja riža, ki ga je na embalaži navedel proizvajalec), ugasnemo kuhališče in k rižu dodamo še 30 g masla in 2 jž naribanega parmezana.
  11. Premešamo in ponev z rižoto za 2 minuti pokrijemo.
  12. Serviramo na jedilne krožnike in postrežemo.
  13. Zraven lahko še dodatno ponudimo nariban parmezan.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.