KUHAJMO SKUPAJ: Polnjeni šampinjoni Portobello

Polnjeni šampinjoni Portobello (foto: Selma Bizjak)

Ti posebno veliki šampinjoni, imenovani Portobello, so kot nalašč za slasten nadev. Ta recept je za pripravo mesno zelenjavnega nadeva.

Za 4 osebe potrebujemo: 4 šampinjone Portobello, 4 rjave šampinjone, 250 g praženega mletega mesa (olje, čebula, česen, mleto meso, 3 jž paradižnikove omake, sol), 10 cm stebelne zelene, 6 tanjših špargljev, 100 g ribanega mehkega sira, mediteranska zelišča Trije kralji, šopek svežega peteršilja, krušne drobtine, kraljeva sol Trije kralji, olje

Priprava:

  1. Najprej na maščobi prepražimo čebulo, dodamo mleto meso, strt strok česna in pražimo 20 minut. Dodamo še paradižnikovo omako in solimo.
  2. Očistimo šampinjone Portobello, odstranimo bet in jih operemo. Obrišemo jih s papirnato brisačko. Enako storimo z rjavimi šampinjoni, le da betom odrežemo le spodnji del.
  3. Pripravimo nadev; v skodelici zamešamo praženo mleto meso, na majhno narezane rjave šampinjone, sesekljano stebelno zeleno, na majhne kolobarje narezane šparglje, grobo nariban mehki sir, sveže sesekljan peteršilj (nekaj ga prihranimo za končno jed).
  4. Vse skupaj začinimo s kraljevo soljo Trije kralji in mediteranskimi zelišči Trije kralji.
  5. Premešamo in nadevamo klobuke šampinjonov Portobello.
  6. Po vrhu posujemo krušne drobtine in postavimo v nepregoren pekač.
  7. Postavimo v prej ogreto pečico na 200°C, na srednje rešeto in pečemo 30 minut.
  8. Še vroče posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
  9. Serviramo na posteljici iz rukole in z nekaj češnjevimi paradižniki.
  10. Poleg lahko ponudimo glazuro iz balzamičnega kisa.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.