Nonina zelenjavna mineštra je sestavljena iz različne zelenjave. Največkrat uporabimo tisto, ki jo imamo na razpolago doma, v času kuhanja. Ni nekega pravila, kaj mora in kaj ne sme biti v taki mineštri. Poseben okus pa ji doda maslo in parmezan, ki naredita zelenjavno mineštro precej bolj bogatega okusa.
Za 3 – 4 osebe potrebujemo: 2 srednje velika krompirja za kuhat (rumena sorta), 2 večja korenčka, pest graha, košček gomolja zelene (za 2 jušni žlici na kocke narezane gomoljne zelene), 1 manjši koren peteršilja, 1 čajno žličko rdečega pesta (lahko uporabite paradižnikov koncentrat, če pesta nimate doma), 1 zelen del lista svežega pora, šopek svežega peteršilja, maslo, oljčno olje, sol, šetraj, mešanica jušnih začimb, skodelica manjših testenin za juho, riban parmezan
Priprava:
- Krompir olupimo, narežemo na manjše kocke in ga operemo pod tekočo vodo.
- Posušimo ga na papirnati brisački.
- Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje.
- Prav tako storimo s korenom peteršilja.
- Gomolj zelene očistimo in narežemo na majhne kocke.
- Zamrznjen grah operemo pod tekočo vročo vodo.
- V loncu segrejemo maslo in na njem popražimo vso že pripravljeno zelenjavo.
- Po nekaj minutah solimo in zalijemo z vodo.
- Dodamo mešanico jušnih začimb, šetraj ter čajno žličko rdečega pesta.
- Pokrito kuhamo 30 -35 minut oziroma toliko časa, da se krompir dobro razkuha.
- Nato dodamo na kvadratke narezan list pora, sesekljan šopek peteršilja ter testenine za juho.
- Kuhamo še toliko časa, kolikor proizvajalec testenin priporoča njihovo kuhanje.
- Preverimo začinjenost in jo po okusu ojačamo.
- Zelenjavno mineštro pustimo, da 10 -15 minut odstoji.
- Vmešamo še jušno žlico parmezana.
- Medtem v opekaču za kruh opečemo rezine mlečnega kruha iz modela ali pripravimo krutončke, ki jih ponudimo poleg zelenjavne mineštre.
- Zelenjavno mineštro razdelimo v jušne skodelice in jo ponudimo.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.