KUHAJMO SKUPAJ: Francoska sladica z marelicami

Foto: Selma Bizjak

Clafoutis z marelicami – znana francoska sladica, ki je sicer v osnovi pripravljena iz črnih češenj, a jo sladokusci pripravijo tudi z ostalim sadjem.

Potrebujemo:
Za keramični pekač premera 28 cm

Potrebujemo: 3 jajca sobne temperature, 80g kristalnega sladkorja, naribana lupinica 1 bio limone, 90g mehke moke, 40g masla (sobne temperature), 200ml polnomastnega mleka, ščepec soli, 400g marelic, 20ml pomarančnega soka
Potrebujemo še: keramični pekač, 10g masla za premaz pekača, 30g sladkorja za posip pekača.

Čas priprave: 20 minut
Čas pečenja: 55 minut

Foto: Selma Bizjak

Priprava: Marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščico in vsako polovico narežemo na dve rezini.

Jajca in sladkor zamešamo v penasto kremo, da dobimo dvojni volumen od prvotnega. Dodamo naribano limonino lupinico ter maslo. Nato skozi sito vmešamo še moko. Dobro premešamo in pazimo, da ne nastanejo grudice.

Dodamo sol, ne preveč hladno mleko in mešamo, da dobimo bolj tekočo in gladko zmes. Nazadnje vmešamo še pomarančni sok.

Keramični pekač namažemo z maslom in potresemo s kristalnim sladkorjem. V krogu pekač zapolnimo z rezinami marelic.

Zmes rahlo premešamo ter prelijemo čez rezine marelic.

Postavimo v predogreto pečico na 180 stopinj Celzija za 55 minut.

Ohladimo ter postrežemo še mlačno, še prej pa posujemo s sladkorjem v prahu.

Klasičen francoski clafoutis je s češnjami, pripravimo pa ga lahko tudi z drugim sezonskim sadjem (marelice, breskve, slive,…), izven sezone pa lahko uporabimo vloženo sadje.
Struktura pečenega peciva je malenkost trša od pudinga. Pecivo ponudimo še mlačno, z žličko.
Hranimo pokrito v hladilniku največ 2 dni. Pecivo lahko tudi zamrznemo.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.