KUHAJMO SKUPAJ: Čili z mesom

Čili z mesom (foto: Selma Bizjak)

Za pripravo Chilli con carne (Čili z mesom) potrebujemo:
-za bolonjsko omako: 1 kg mletega mesa, 1 večjo čebulo, strok česna, olje, sol, poper, paradižnikov koncentrat v tubi, moko in vodo za zgostitev

-za dokončanje chillija: 400gr pelatov, trio paprik (zelena, rdeča, rumena), 400 gr koruze, 800 gr rdečega fižola, mlinček s čilijem, sol, poper, sladkor ter moka in voda za podmet

Iz mletega mesa pripravimo bolonjsko omako, jaz jo naredim precej gosto, ko jo uporabim za chilli.

Paprike očistimo, operemo in zrežemo na kocke. Iz konzerve odcedimo in pod toplo vodo operemo koruzo in fižol, pelate s paličnim mešalnikom zmiksamo v sok. Bolonjsko omako preložimo v večji lonec, dodamo spasirane pelate ter kocke paprik. Kuhamo na srednji temperaturi toliko časa, da je paprika mehka po našem okusu, jaz približno 35 min. Nato dodamo koruzo in fižol ter vse skupaj dobro premešamo ter v lonec zmeljemo chilli. Tega dodate toliko, kolikor ga lahko prenesete. V kolikor se nam jed zdi preredka v lončku zmešamo vodo in moko ter jed po želji zgostimo. Po potrebi jed še solimo in popramo. Vse skupaj kuhamo 50 min, ko je jed gotova.

K chilliju ponudimo hrustljav kruh.

P.s. če vam uspe, da chillija že prvi dan ne zmanjka, je jed naslednji dan še boljša, ko se vsi okusi povežejo med seboj.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.