KOLUMNA: Upokojenci v trgovino le še enkrat tedensko?!

Fotografija je simbolična! (foto: Pixabay.com)

Koronavirus seje strah in paniko po vsem svetu. Predvsem strah, da zdravniški sistem ne bi zdržal, da bi bilo preveč obolelih, ki bi potrebovali pomoč strokovnjakov in tudi respirator. Kot vemo, teh ni na pretek. Zato tudi takšni in drugačni ukrepi po državah širom sveta. Poskušamo o tragedijah v Italiji, Španiji, ZDA, na Otoku. Povsod se borijo, povsod se odgovorni trudijo, da bi zaščitili svoje državljane, še posebej najranljivejše med njimi. Mednje spadam tudi sama, sem upokojenka, a k sreči zdrava.

Strokovnjaki pri nas svetujejo, naj ne spremljamo poročil ves čas, le občasno. Naj vrtnarimo, smo na svežem zraku in dosledno spoštujemo pravila. Teh se držim. Ni mi vseeno. Ne zase ne za druge. Vsaka smrt, ki jo Slovenija beleži, je preveč in se ne bi smela zgoditi.

Včeraj sem zvečer poslušala poročila in med drugimi novicami zasledila tudi, kako stroge ukrepe je sprejela Srbija. Upokojenci lahko nakupujejo samo še enkrat tedensko in še to samo med četrto in sedmo uro zjutraj! Vstati morajo tako rekoč sredi noči in se odpraviti v trgovino.

Tudi pri nas so sprejeli ukrepe za upokojence. A naši so veliko bolj mili. V Sloveniji lahko upokojenci nakupujemo med osmo in deseto uro zjutraj vsak dan! ker so se nekateri pritožili, da je to premalo, lahko po novem nakupujemo tudi zadnjo uro odprtja trgovine. Vsak dan!

Poleg tega so nam odprli cvetličarne in vrtnarije, kar je za mnoge upokojence, pa tudi za mnoge druge ljudi, zelo lep in sproščujoč konjiček. Jaz imam majhen vrt. A letos razmišljam, da bi ga malce povečala. K sreči sem zdrava in lahko vse uredim sama, tudi prekopavanje mi ne bo delalo preglavic.

Foto: Pixabay.com

Letos bom posadila več vrtnin, tudi jagode za vnuke. Zelo si želim, da bodo lahko prišli na obisk, ko bodo te zrele. Če bom pridelala preveč vrtnin, jih bom pa z veseljem podarila tistim, ki jih nimajo.

Toliko strahu in pesimizma je okrog nas, ampak ne smemo pozabiti, da je tudi veliko lepega. Poskušajmo najti lepe stvari, ustvarimo si lepe trenutke. Vsak dan naštejmo na glas vsaj tri stvari za katere smo hvaležni!

Jaz sem hvaležna, ker živim v Sloveniji, ker je sončen dan, ker se odgovorni ljudje trudijo za nas in za naše zdravje, ker sem zdrava in ker lahko hodim, ker lahko grem vsak dan v trgovino in ker lahko posejem svojo solato. Hvaležna sem za vse dobro, kar ta trenutek imam!

PREBERITE ŠE:

Ljudski recept za dvig odpornosti in boljšo kri