Enostaven recept za pripravo domačega kvasa

Sami lahko naredite kvas in spečete kruh. (foto: Pixabay.com)

Naše babice niso imele kvasa v trgovinah, pa so pekle zelo okusen kruh. Recept za doma pripravljen kvas je prehajal iz roda v rod.

Pobrskali smo po spletu in našli enostaven recept, s katerim lahko kvas pripravljate doma tudi vi. Z njim lahko pečete kruh, pekovska peciva in ostale kvašene izdelke iz katere koli moke.

Priprava domačega kvasa
Za izdelavo domačega kvasa potrebujete moko in vodo. Če pa boste mešanici dodali še sadje, boste pospešili proces fermentacije in hitreje dobili kvas. Uporabite lahko katerokoli kislo sadje, najbolj primerna pa so jabolka ali grozdje.

Mi smo na spletni strani vemkajjem.si našli recept za pripravo domačega kvasa z dodatkom jabolk.

Potrebovali boste pol jabolka z olupkom vred, 500 gramov ostre moke (če je nimate, uporabite navadno), 350 ml mlačne vode.

Polovica jabolka naribajte, dodajte moko in vodo. Dobro premešajte in mešanico nalijte v steklen kozarec s pokrovom. Dobro zaprite in postavite na kuhinjski pult. Kozarec mora biti ves čas procesa fermentacije dobro zaprt, ne smete ga premikati!

Uporabite večji stekleni kozarec, saj bo zmes pričela naraščati.

Tretji dan se bodo pojavili drobni mehurčki, zmes pa bo začela počasi naraščati. Ko se prične ta proces fermentacije, zmes prepolovite. Polovici dodajte 250 gramov ostre moke in 170 ml mlačne vode in premešajte. Kozarec ponovno dobro zaprite in pustite na sobni temperaturi.

Foto: Pixabay.com

Polovici zmesi, ki ste jo odvzeli, dodajte moko, sol in zgnetite v testo. Oblikujte hlebček in ga specite.

Zmes, ki je ostala v kozarcu bo fermentirala dalje. Po nekaj dneh se bodo spet pojavili mehurčki, kar je znak, da je zmes ponovno pripravljena. Ponovno vzemite pol zmesi, ji dodajte moko, sol in specite kruh.

Preostali zmesi v kozarcu spet dodajte moko in vodo ter fermentirajte dalje. Tako boste kvas imeli na zalogi ves čas.