Čistilo za steklo: Tudi doma pripravljeno dobro očisti

Sami lahko naredite zelo učinkovito sredstvo za čiščenje oken. (foto: Freepik.com)

Čiščenje oken spada med obvezna spomladanska opravila. Z dobrim čistilom delo občutno hitreje in predvsem bolje opravimo.

“Čiščenju oken so namenjena čistila za steklo, ki so, kot preberemo na embalaži, primerna tudi za ogledala, keramične ploščice, TV-zaslone in druge gladke, pralne površine. Zagotavljala naj bi lažje in hitrejše odstranjevanje prahu, ostankov maščob, nekatera tudi nikotina in druge umazanije ter vrnitev sijaja. Čistila trgovskih znamk so po pričakovanju med cenovno bolj ugodnimi, precej dražja so sredstva z okolju prijaznejšimi sestavinami in lastnostmi, a tudi doma pripravljena čistila za steklo niso zastonj,” pravijo na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

V laboratorij so poslali čistila za steklo različnih znamk v embalaži z razpršilko in jih primerjali s tremi doma pripravljenimi mešanicami, ki so jih prav tako natočili v plastenke z razpršilko. S posebno napravo za simulacijo čiščenja so zagotovili popolnoma enake preizkuse z vsemi sredstvi. Preverjali so učinkovitost odstranjevanja umazanije in ugotavljali, ali čistila na steklu puščajo lise, mu povrnejo sijaj in ga zaščitijo pred sledmi dežja. Prav slednja lastnost je za marsikaterega potrošnika zelo pomembna, saj ta čistila na površini naredijo sloj, ki ščiti pred sledmi vodnih kapljic v primeru dežja, kar pomeni, da na steklenih površinah ni vidna potreba po ponovnem čiščenju po vsakem dežju. “Ta del testa je bil za večino izdelkov pretrd oreh, saj sta test uspešno opravila le dva izmed 15 izdelkov, po dva dobro in nezadovoljivo, ostali pa povprečno,” so zapisali pri ZPS.

Okna lahko očistite s pomočjo domačega pripravka. (foto: Freepik.com)

Kako lahko sami pripravimo čistilo za čiščenje oken?
Z najboljšimi rezultati čiščenja izstopa doma pripravljeno čistilo z dodatkom tehničnega alkohola (denaturiran alkohol, 96 %, ki se uporablja za čiščenje plastike, stekla, kovine), kar glede na sestavo (50 ml alkohola na pol litra vode) in koncentracijo alkohola niti ne preseneča.

Več sijaja? Ne! Noben izdelek steklu ne povečuje sijaja.
Steklu, ki je motno zaradi umazanije, s čiščenjem vrnemo sijaj, čeprav nekateri promocijski opisi učinkov čistil (bleščeče čisto´,več sijaja´ ipd.) dajejo vtis, da bomo s čiščenjem sijaj povečali. Na testu smo sijaj merili z odbojem svetlobe in po petih ponovitvah z vsakim čistilom smo ugotovili, da nobeno steklu ne zmanjšuje sijaja, a ga tudi ne povečuje.

Pomito, a lisasto? Izogibajte se čiščenju v soncu in neučinkovitim čistilom!
Če okna čistimo v soncu, se običajno pojavijo lise, zato se temu izogibamo. Lisaste površine za seboj puščajo tudi nekatera čistila. Preverite rezultate testiranja, katerim se je bolje izogniti, še svetujejo pri ZPS.

Še več zanimivih informacij si lahko preberete tukaj.