Čim manjkrat v trgovino? Preberite 5 trikov

Nekatere trgovine bodo odprte le še danes. (foto: Freepik.com)

Odhod v trgovino je v teh dneh za marsikoga stresno dejanje. Držati se moramo navodil stroke, čakati v vrstah, nakup pa mora biti hiter in premišljen. Da bi čim manjkrat obiskali trgovino, pa kljub temu imeli doma vse tisto, kar potrebujete za vsakodnevno življenje, smo zbrali pet koristnih nasvetov. Z njihovo pomočjo bo nakup v trgovini bolj premišljen, število obiskov le te pa boste z lahkoto prepolovili. Če pa boste ob tem privarčevali še kak evro, pa še toliko bolje.

Naredite spisek živil, ki jih potrebujete
Zelo pomembno je, da imate pred odhodom v trgovino spisek živil, ki jih morate nujno kupiti. Pred odhodom v trgovino preglejte hladilnik, shrambo, omarico s kozmetičnimi pripomočki, čistila, itd. Zapišite tisto, kar potrebujete, česar vam je zmanjkalo. Ne pretiravajte s količino, tega se držite predvsem za izdelke, ki se hitreje pokvarijo ali izgubijo svežino.

Foto: Pixabay.com

Naredite razpored v hladilniku
Pazite, ko zlagate živila v hladilnik, kaj hitro se lahko zgodi, da živila, s krajšim rokom uporabe ali pa živila, ki jih že nekaj časa hranite, založite bolj zadaj in nanje pozabite. Zato po vsakem novem nakupu preglejte najprej živila, ki jih v hladilniku že imate, razporedite jih po roku uporabe in tiste, ki imajo krajši rok, postavite v ospredje, da jih boste hitreje porabili.

Sadje in zelenjavo dajte iz vrečke in zložite v zanju namenjen predal. Če boste pustili sadje in zelenjavo v vrečki, bo ta hitreje pričela gniti.

Pazite tudi na raven vlage. Mesne izdelke, mleko, jogurt, jajca shranjujte na nižjih policah. Živila s kratkim rokom uporabe, že pripravljene jedi, ostanke od prejšnjega dne in podobna živila pa shranjujte na višjih policah v hladilniku.

Foto: Pixabay.com

Ne pozabite na stare zaloge iz shrambe
Zagotovo imate tudi vi v svoji shrambi tista živila, ki jih že nekaj tednov prelagate sem ter tja in se nikakor ne odločite, da bi jih porabili pri pripravi obroka. Sedaj je idealen čas, da to storite. Počistite stare zaloge živil, iz njih pripravite obroke. Tako boste končno porabili stare zaloge, pa še nekaj dni kasneje se boste lahko odpravili v trgovino.

Izkoristite zamrzovalno skrinjo
Če imate doma zamrzovalno skrinjo ali omaro, in če je ta na pol prazna, jo izkoristite. V trgovini so pogosto živila, ki so znižana, tik pred potekom roka. Mnoga izmed njih lahko zamrznete in jim tako podaljšate rok uporabe.

Če imate v shrambi živila, iz katerih lahko skuhate različne jedi, to storite. Skuhajte večjo količino in zamrznite za še vsaj dva obroka.

Foto: Pixabay.com

Napišite si jedilnik
Tudi s pomočjo jedilnika, ki ga boste pripravili za vsaj teden dni vnaprej, lahko bistveno zmanjšate obisk v trgovini.
Najprej poglejte po hladilniku, shrambi in zamrzovalni skrinji in sestavite jedilnik iz živil, ki jih imate doma. Tako boste točno vedeli, kaj vam manjka za izpolnitev tedenskega jedilnika in ne bo vam več potrebno za vsako živilo obiskovati trgovine.