6 dokazov, da so starejši srečnejši: Življenje se prične po 50. letu starosti

(foto: Freepik.com)

Teorija pravi, da so starejši ljudje srečnejši in bolj sproščeni. Mlajši pa pod stresom zaradi dokazovanja, grajenja prihodnosti, grajenja finančne stabilnosti, družine, itd. starejši pa so to obdobje že dali skozi in zato lahko živijo bolj sproščeno in uživajo v majhnih stvareh.

Ne staramo se z leti, ampak z izkušnjami in napačno je mišljenje, da je življenje v tretjem življenjskem obdobju žalostno, zagrenjeno, da starejši hrepenijo po mladosti. Da je življenje v poznejših letih lahko zelo lepo, sproščeno in navdihujoče, dokazujejo naslednje trditve:

Sreča je na vrhuncu, ko smo stari 60 let
Raziskave pravijo, da ljudje v svojem življenju vrhunec sreče doživijo dvakrat. Prvič, ko so stari okrog 23 let, drugič pa, ko so stari 69 let. Raven sreče naj bi po 23. letu počasi padala, nato pa spet rasla po 50. letu starosti. Tako naj bi bili ljudje, ki so stari 80 let bolj srečni od tistih, ki so stari 18 let, piše Hafington post, ki je izvedel to študijo.

Ni prav, da se bojimo staranja
Mednarodna študija Gallup o sreči, občutkih sreče in zadovoljstva pravi, da se v krivulja sreče dviguje in pada. Ta krivulja naj bi se hitreje dvigovala pri ljudeh, ki so stari in starejši od 50 let, takrat naj bi se obdobje sreče pričelo in bilo stabilnejše kot kdaj koli prej. Mimo je kriza srednjih let, življenje se spet vrne v mirnejše smernice. Starejši so zaradi svojih izkušenj pametnejši in znajo bolj ceniti vsak dan, ki ga doživijo. Prav zato tudi znajo občutiti pravo srečo.

Mladost ni sinonim za srečo
Mnogi menijo, da so mladi ljudje najbolj srečni, a raziskave dokazujejo drugače. Študija, ki je bila opravljena na univerzi Duke, je pokazala, da so mladi ljudje pogosto nesrečni. Pred njimi so mnogi izzivi, ki jih morajo še opraviti in zato je mladost pogosto bolj stresna od starosti.

Foto: Freepik.com

Z leti pričnemo ceniti malenkosti
Skozi življenje se stvari, ki nas osrečujejo, spreminjajo, pravi študija iz univerze Braun. Mlajši ljudje si pogosto postavijo zelo visoke cilje, ki jih potem na vsak način želijo tudi doseči in niso srečni, dokler jim ne uspe. Starejši ljudje pa znajo najti srečo v majhnih stvareh. Cilji, ki jih postavljajo, so dosegljivi in zato so pogosto veliko bolj srečni.

Doseženi cilji prinašajo zadovoljstvo
Dejstvo je, da smo vsi, tako mladi kot tudi starejši srečni takrat, ko nam uspe osvojiti določen cilj, ki smo si ga zadali. To nas navdaja s srečo. Veliki cilji so uspešna kariera, družina, stanovanje, gradnja hiše in podobno. Vse to se dogaja največkrat pri mlajših generacijah in ko so vsi ti cilji doseženi, smo že starejši. Takrat se obdobje sreče prične.

Starejši ko smo, lažje sprejemamo same sebe
Imeti se rad je pomembna in zelo težka naloga. Največkrat pa ljubezen do samega sebe pride z leti, z izkušnjami, z doživetji, ki jih prinaša življenje. Da se nekdo pomiri sam s sabo, je pogosto slišati pri starejši generaciji. In ko se človek nauči imeti rad samega sebe, je življenje veliko lažje in lepše.