4 triki, s katerimi bodo orhideje bujno cvetele

Orhideja ima rada svetlo mesto in čistočo. (foto: Freepik.com)

Eden bolj pogostih okrasov, ki jih lahko vidimo na okenskih policaj stanovanj, so cvetoče orhideje. Te zares polepšajo prostor, cvetijo dolgo in bujno.

A lahko se zgodi, da orhideja odcveti, nato pa na nove cvetove zaman čakamo. Da bo orhideja ves čas bujno cvetela, si lahko pomagate s spodnjimi nasveti.

Postavite jo na temno mesto
Če je orhideja odcvetela, novih cvetov pa ni na vidiku, potem lončnico postavite za pet ali šest dni na temno mesto. Pred tem se prepričajte, da bo zemlja ali lubje, v kateri je rastlina, suho. Po pretečenem času jo spet postavite nazaj na njeno staro svetlo mesto in zalijte. Po nekaj tednih bo orhideja spet imela nastavke cvetkov.

Foto: Freepik.com

Ne zalivajte je prepogosto
Tudi prepogosto zalivanje lahko zavira cvetenje, zato orhidejo zalijte šele takrat, ko opazite, da spodnji listi izgubljajo elastičnost. Orhidejo zalijte tako, da jo z lončkom postavite v večjo posodo, kamor ste natočili vodo, pustite v njej 15 minut, nato pa posodo z vodo odstranite. V vodo lahko občasno dodate tudi gnojilo za orhideje.

Pravilno jo negujte
Orhideja se bo najboljše počutila, če bo ponoči na nižji temperaturi (temperatura se lahko ponoči spusti tudi do pet stopinj Celzija), čez dan pa na temperaturi okrog 20 stopinj. Poleg tega je potrebno tudi redno rezanje suhih delov rastline. Ko orhideja odcveti in se steblo, kjer so bili cvetovi, posuši, ga morate odrezati. Tako bo hitreje pognalo novo steblo, kjer bodo nastajali novi cvetovi.

Foto: Freepik.com

Orhideja ima rada svetlo mesto in čistočo
Orhidejo postavite na svetlo mesto, nikakor pa ne direktno na sonce. Najboljše bo uspevala, če jo boste postavili na okensko polico na vzhodno stran stanovanja.
Orhideja ima rada čiste liste, včasih jo lahko tudi nežno oprhate z mlačno vodo.