4 razlogi, da letos posadite tudi materino dušico

Materina dušica lepo diši in odganja škodljivce. (foto: Pixabay.com)

Mali zimzeleni grm z nežnimi vijoličastimi cvetovi se imenuje materina dušica ali timijan, poznali pa so ga že Egipčani in stari Grki.

Danes je materina dušica znana zaradi svojih zdravilnih lastnosti, nepogrešljiva pa je tudi v kuhinji širom sveta.

Materino dušico lahko zasadite med poletni nasad in jo imate na terasi, okenski polici ali balkonu. Da se odločite zanjo, vas bodo zagotovo prepričali ti štirje razlogi:

Materina dušica je zelo nezahtevna rastlina
Je nezahtevna in izredno vzdržljiva rastlina. Najbolje vam bo uspevala, če jo boste zasadili v nekoliko bolj ilovnato zemljo in jo postavili na sonce. Če jo boste posadili v korito ali lonec, jo izpostavite soncu vsaj za šest ur dnevno in zalivajte šele tedaj, ko bo zgornja plast zemlje popolnoma suha.

Čudovito diši
Če želite imeti aromatično rastlino na svojem vrtu ali terasi, je materina dušica prava izbira, saj neverjetno lepo diši. Nekoč so jo uporabljali za odišavljanje prostorov. Tudi vi lahko to storite.

Materina dušica ali timijan (foto: Pixabay.com)

Uspešno odganja škodljivce
Če jo boste sadili v vrtu, jo posadite poleg zelja ali cvetače, saj s svojim vonjem odganja škodljivce. Uspešno pa odganja tudi škodljivce, ki jim je všeč koruza, paradižnik.

Privlačna je za metulje in čebele
Tako metulji kot tudi čebele rade pristanejo na njej. Glede na to, da so čebele ogrožene, jim boste naredili veliko uslugo, če boste posadili materino dušico in ohranjali življenje teh malih, pridnih in nujnih živalic.