Zaradi koronavirusa odpovedane prireditve po vsej Sloveniji

Prestavljen je tudi koncert Jana Plestenjaka v Mariboru. (foto: Facebook)

Po v soboto zvečer izdani odredbi o prepovedi javnih prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zbira več kot 500 ljudi, zaradi nevarnosti širjenja koronavirusne bolezni, so se zvrstile odpovedi več dogodkov. Tako med drugim odpadejo tudi nekateri koncerti ob današnjem dnevu žensk. Dan bodo tako mnogi, kot kaže, preživeli doma ali v naravi.

Odredba ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra je začela veljati v soboto ob 19. uri. Po oceni strokovnjakov se namreč stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa – v Sloveniji je bilo do sobote zvečer uradno potrjenih 12 okužb – povečuje, zato so predlagali omejitev množičnih prireditev. Prepoved bo veljala, dokler ne bo prenehala nevarnost širjenja bolezni.

Že v soboto zvečer so odpovedali oziroma prestavili nekaj večjih dogodkov, med njimi koncerte Andree Bocellija v Stožicah, MI2 v Cankarjevem domu, Petra Graša v Kopru in Jana Plestenjaka v Mariboru, odpovedan je bil tudi današnji zadnji dan sejma Dom v Ljubljani.

Danes pa glede na obvestila prodajalca vstopnic Eventim odpadeta oz. sta prestavljena koncerta Modrijanov v Krškem in Prifarskih muzikantov v Semiču, prav tako so prestavili prireditev Stand up za dan žena, ki bi morala biti v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Na ministrstvu za zdravje sicer priporočajo, da organizatorji zaradi povečanega epidemiološkega tveganja razmislijo tudi o smiselnosti izvedbe prireditev z manjšim številom ljudi oz. o odpovedi prireditev, če te niso nujne.

Posebna, strožja priporočila je NIJZ izdal za Metliko in okolico, kjer odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi obiske pri prijateljih in družinska praznovanja.

Prepoved večjih prireditev v zaprtih prostorih so sprejeli po priporočilu NIJZ in posameznih strokovnjakov zaradi višje stopnje tveganja prenosa virusa. V Sloveniji, kjer so prvi primer okužbe zaznali 4. marca, je bilo v soboto potrjenih 12 primerov, opravili pa so 785 testiranj.

STA