Vlada sklenila: Ti akti in ukrepi bodo veljali tudi po 31. maju

Maske bo še naprej obvezno nositi v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1,5 metra, ter v javnih prevoznih sredstvih. (foto: Pixabay.com)

Vlada je včeraj sprejela sklep, v skladu s katerim bodo tudi po 31. maju, ko bo v Sloveniji uradno konec epidemije covida-19, veljavni vsi akti in ukrepi, ki jih vlada ni izrecno odpravila. Med drugim bo v določenih primerih še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask, denimo v zaprtih javnih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati razdalje.

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni covid-19. Sklep predstavlja pravno podlago za sprejemanje splošnih in posebnih ukrepov po zakonu o nalezljivih bolezni tudi po 31. maju.

Vsi akti in ukrepi, ki jih je v času razglašene epidemije zaradi nalezljive bolezni covid-19 sprejela vlada in do 1. junija 2020 niso bili odpravljeni, veljajo še naprej do njihove spremembe ali preklica. Obvezno ostaja tudi nošenje zaščitnih mask,” je v sporočilu za javnost zapisal vladni urad za komuniciranje.

Maske obvezne v zaprtih javnih prostorih in javnih prevoznih sredstvih

Maske bo še naprej obvezno nositi v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1,5 metra, ter v javnih prevoznih sredstvih. Obvezne ostajajo tudi pri osebah z respiratornimi obolenji, pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti, pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami ter pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami.

V veljavi ostajajo navodila in priporočila NIJZ

V veljavi ostajajo tudi navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih posamični vladni akti ali ukrepi, sprejeti za zajezitev epidemije zaradi nalezljive bolezni covid-19, navajajo kot pogoj za sprostitev oziroma opravljanje določene dejavnosti. Tako do spremembe oz. preklica v veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi.

Tretji odstavek 8. člena zakona o nalezljivih boleznih določa, da ima vlada pristojnost uporabe ukrepov iz tega zakona, če se pojavi nevarnost nalezljivih bolezni, ki bi lahko ogrozile zdravje prebivalcev. Trenutne epidemiološke razmere ne predstavljajo epidemije nalezljive bolezni, še vedno pa obstoji nevarnost širjenja nalezljive bolezni, so dodali na vladi.

Vlada je 14. maja razglasila konec epidemije, ki je bila razglašena 12. marca. Slovenija je prva država v Evropi, ki je preklicala epidemijo. Odlok o preklicu epidemije se bo sicer uporabljal od 31. maja, poorča STA.