Ste jo kupili tudi vi? Nikar je ne jejte, svarijo

(foto: Pixabay.com)

Objavljen je odpoklic svežega fileja tune iz trgovin Lidl, sporočajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Opis živila
Ime živila: “Sveži file tune Sashimi” (Thunnus albacares)
Trgovsko ime: Marinblu
Serija / LOT: MAR2005291091
Opis pakiranja: pakirano v modificirani atmosferi
Neto teža: 0,390g
Rok uporabe: 7.6.2020
Proizvajalec: Marinblu d.o.o., OIC Hrpelje 20, Kozina
Država izvora: Vietnam
Prodajno mesto: trgovska veriga Lidl Slovenija

Vzrok odpoklica
UVHVVR je v okviru obravnave prijave odvzela vzorec, v katerem je bila ugotovljena prisotnost histamina. Živilo je ocenjeno kot neskladno po kriterijih varnosti, saj histamin povzroča različne zdravstvene težave.

ZPS svetuje
V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Histaminska zastrupitev z živili
Histamin v ribah nastaja zaradi delovanja bakterij v ribjem mesu ob prekinjeni hladni verigi, od ulova do potrošnika. Histamin se v ribah lahko začne tvoriti ob ugodni temperaturi že na ladji med shranjevanjem, med predelavo, v restavracijah, gospodinjstvih itd.

Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev, ki najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina. Znaki in simptomi zastrupitve nastopijo zelo hitro po zaužitju, v roku nekaj minut do dveh ur. Oboleli najprej navajajo pekoče bolečine v žrelu in ustih, navale vročine in rdečico obraza, glavobol in omotico. Pri mnogih se pojavijo krči v trebuhu, slabost, bruhanje in kratkotrajna driska, palpitacije (močno utripanje srca). V hujših primerih lahko pride do zameglitve vida, kožnega izpuščaja, koprivnice, otekline vek, padca krvnega tlaka, otekline jezika, spazma sapnic in izgube zavesti. Simptomi in znaki so običajno blagi in izzvenijo v nekaj urah. Le redko trajajo dlje. Znaki so lahko hujši pri bolnikih, ki jemljejo zdravila, ki upočasnijo razgradnjo histamina.

Vir in več informacij o zastrupitvi s histaminom: spletna stran NIJZ.