Slovenija in koronavirus: Po velikonočnih praznikih prihajajo spremembe

Po velikonočnih praznikih bodo spet pričeli z delom vulkanizerji. (foto: Pixabay.com)

Število okuženih z novim koronavirusom je v Sloveniji po zadnjih podatkih naraslo na 1091, skupno število smrtnih žrtev je 40. Vladne delovne skupine medtem pripravljajo izhodišča za drugi protikoronski zakon, o čemer so se včeraj pogovarjali tudi s predstavniki občinskih združenj. Napovedano je sproščanje nekaterih ukrepov pri prodaji.

V Sloveniji so v torek opravili 1214 testov na novi koronavirus, od katerih jih je bilo 36 pozitivnih. Hospitaliziranih pa je bilo 111 bolnikov. V intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic je 35 oseb s covidom-19, kar je največ doslej. V Sloveniji so doslej opravili 30.669 testiranj na novi koronavirus. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj doslej odpustili 120 ljudi, poroča STA.

Pristojni še vedno poudarjajo pomen upoštevanja preventivnih ukrepov, sprostitev omejitev gibanja zunaj občine prebivališča in druženja na javnih mestih za zdaj še ni predvidena. Sicer pa bo morebitno rahljanje ukrepov v prihodnje odvisno od rasti števila obolelih in tistih na intenzivni negi. “Šele, ko bomo videli, kam nas bodo ti prazniki prinesli, ko gre za število obolelih, bomo lahko razmišljali tudi o tovrstnih ukrepih,” je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Vladne delovne skupine medtem pripravljajo izhodišča za drugi protikoronski zakon, s katerimi bodo reševali problem likvidnosti slovenskega gospodarstva za čim bolj učinkoviti izhod iz krize. Predlagali so oblikovanje petih področnih problematik: trg dela, finančne ukrepe, davke in prispevke, turizem in kmetijstvo.

Katere prodajalne in storitve bodo spet na voljo po velikonočnih praznikih?
Na včerajšnjem sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah ministra Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri prodaji in storitvah. Po velikonočnih praznikih bodo lahko najprej delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom. Po praznikih bodo postopoma začeli sproščati nekatere storitvene dejavnosti, med drugim servise za popravilo tehničnega blaga. Sem uvrščajo tudi tiste, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni material. To je pomembno zaradi samooskrbe in dela na domu, je dejal.