Rahljanje ukrepov v prihodnjih dneh: Aplikacija za mobilne telefone in delna sprostitev omejitve gibanja

(foto: Pixabay.com)

Prvi manjši paket sproščanja omejitev zaradi epidemije novega koronavirusa bi lahko odvisno od poteka dogodkov morda uveljavili naslednji ponedeljek, je dejala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. Vlada preučuje tudi možnost delne sprostitve omejitev gibanja med občinami in izvajanja nekaterih športnih dejavnosti.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejala Beovićeva, mora biti pred začetkom sproščanja ukrepov izpolnjenih več pogojev. Ugašanje epidemije mora biti prepričljivo in mora trajati vsaj nekaj dni. Poleg tega mora biti v Sloveniji na razpolago veliko testiranj, s katerimi bodo pristojni odkrili čim več primerov, ki bi se lahko razširili v nova žarišča, poroča STA.

Pomembna je učinkovita epidemiološka služba, ki bo zaznala vsak nov primer ali izbruh, ga analizirala in omejila. Ker je tako kot na številnih drugih področjih v Sloveniji usposobljenih strokovnjakov za to delo malo, si veliko obetamo od sodobne tehnologije, ki nas bo lahko opozarjala na stike,” je dejala.

Aplikacija za mobilne naprave bi bila v veliko pomoč

Pri tem je izpostavila aplikacijo za mobilne naprave, katere temeljni namen je obveščanje posameznikov o tem, da so bili v stiku z okuženo osebo. Zagotovila je, da takšna aplikacija ne bi pridobivala nobenih drugih osebnih podatkov, saj se zavedajo pomena njihovega varstva.

Na vidiku vsaj delna sprostitev omejitve gibanja med občinami

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da vlada proučuje možnost vsaj delne sprostitve omejitev gibanja med občinami in začetka izvajanja določenih športnih dejavnosti. “Sprostitev v smeri večjih športnih ali drugih javnih prireditev oziroma množičnega druženja pa v kratkem času še ni pričakovati,” je poudaril.

O konkretnih omejitvah, ki bi jih lahko sprostili, bo vlada po njegovih besedah odločala v četrtek.

V Sloveniji je po grobih ocenah Beovićeve dejansko med 3000 in 4000 okužb z novim koronavirusom. V kratkem se na to temo obeta posebna raziskava, s katero bodo skušali na populacijskem vzorcu oceniti število okuženih, ki niso bili pri zdravniku.