Prešernov dan v Tehniškem muzeju Slovenije

Vabljeni v Tehniški muzej Slovenije. (foto: TMS)

Izjemoma bo Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki odprt v soboto, 8. 2. 2020, med 9.00 in 17.00. Program bo na ta dan v celoti brezplačen.

Za vas so pripravili:

Ob 10.00, 11.00, 12.00, 14.00, 15.00 in 16.00: Voden ogled občasne razstave “Človek na Luni”

Na občasni razstavi, ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in drugimi strokovnjaki, predstavljajo, kako so zgodovinski dogodek spremljali v našem prostoru, kakšen odmev je imel v takratnih medijih in kakšen vpliv je imel na razvoj znanosti in tehnike. Dotaknejo se tudi prispevka slovenskih strokovnjakov k raziskovanju vesolja. V dopoldanskem času (med 10.0 in 12.00) bo vodil soavtor razstave Blaž Šef, od 14.00 dalje pa zunanja sodelavka TMS Josipina Černetič.

Ob 11.00, 12.00 in 13.00: Voden ogled razstave »VZHODNO OD RAJA – Jugoton 1947–1991«

Na gostujoči razstavi umetniške organizacije Kultura umetnosti in Tehničnega muzeja Nikola Tesla iz Zagreba so predstavljene unikatne naprave za proizvodnjo kaset in plošč ter zgodovina največje jugoslovanske glasbene založbe, Jugoton. Vodil bo zunanji sodelavec TMS Božidar Jaka Štajer.

Ob 11.00: “Naj te hrup ne spravi v obup”, voden ogled za družine

Muzejske zbirke bodo otroci spoznali s pomočjo zvočnih postaj, ki se nahajajo na stalnih razstavah. Ugotavljali boste, kateri stroji »se oglašajo« na posnetkih. Ogled je primeren za otroke od 5. leta v spremstvu staršev. Vodila bosta zunanja sodelavca TMS Gal Likar in Sonja Zalar Bizjak.

Ob 14.00, 15.00 in 16.00: Ukročena elektrika, poskusi Nikole Tesle

Demonstrator Irinej Papuga bo na delujočih eksponatih v prenovljeni dvorani uprizoril poskuse velikega izumitelja Nikole Tesle. Mnogim ni znano, da so številne pridobitve, ki nam lajšajo sodobno življenje in se danes zdijo same po sebi razumljive, ravno zasluga Nikole Tesle. Odkritje večfaznega sistema, raziskave visokofrekvenčnih tokov, prve zamisli o svetovnem radijskem sistemu in brezžičnem prenosu energije so plod genialnega uma. Spomin na izumitelja obujajo v muzeju z atraktivnimi poskusi, s kakršnimi je pred več kot sto leti svoje osuple goste navduševal sam Tesla.

“Obiskovalce, ki se boste 8. 2. 2020 oglasili pri nas, opozarjamo na zimske temperature v Bistri in priporočamo topla oblačila. Ogrevane so le nekatere zbirke v starejšem samostanskem delu muzeja,” svetujejo.