Pred vrati so ledeni možje in tokrat mislijo resno

Pred nami so deževni in hladnejši dnevi. (foto: Pixabay.com)

Kar razvadili smo se že, da se prebujamo v sončno jutro in da je dan topel kot se za maj spodobi. A že z današnjim dnem je vse drugače, pred vrati so namreč ledeni možje, ki prinašajo dež in nižje temperature.

Sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij godujejo od 12. do 14. maja. in po ljudskem izročilu poskrbijo za mokro in hladno vreme. Ledeni možje so tudi v preteklosti veljali za znanilce mrzlega in mokrega vremena, povzročajo možen prodor polarne zračne mase, ki se lahko pojavi še meseca maja. A za njimi se še ne razjasni nebo, saj jih spremlja tudi uscana Zofka. Sv.Zofka goduje 15. maja in po ljudskem izročilu mora na ta dan deževati, da je potem poletje sončno in vroče.

Na ledene može in uscano Zofko pa čakajo tudi mnogi vrtičkarji in šele, ko so vsi štirje mimo, sadijo plodovke, med katere spadajo tudi fižol, paradižnik, paprika. Če bi jih sadili prej, bi jih lahko mrzlo vreme uničilo.

Letos bodo ledeni možje in sv.Zofka pokazali, kaj zmorejo. Pred nami je deževen in hladnejši teden. A brez skrbi, za vsakim dežje posije sonce.

In kaj pravijo o vremenu pri Agenciji RS za okolje (ARSO)?

“V prihodnjem tednu bo vreme nestanovitno. “Ledeni možje” bodo prinesli ohladitev, a meja sneženja se predvidoma ne bo spustila pod 1000 m nad morjem. Tudi negativnih temperatur ne pričakujemo,” so sporočili preko Twitterja.