Opozarjamo: Sproščanje omejitvenih ukrepov možno samo ob hkratni izpolnitvi pogojev

S 1. januarjem 2021 se je pričel uporabljati Zakon o dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju-ZPIZ-2H. (foto: Freepik.com)

Premier Janez Janša je v zvezi s sproščanjem ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev in omilitev širjenja koronavirusa, danes na družbenem omrežju twitter izpostavil, da je Japonska, ki naj bi epidemijo v prvem valu sicer že obvladala, danes ponovno razglasila izredne razmere. “Še enkrat ponavljam, da je večje sproščanje omejitvenih ukrepov možno samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev, ki sem jih navedel v torek in ki jih upoštevajo povsod, kjer so zaenkrat uspešni v boju s koronavirusom,“ je poudaril.

Pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, da se bi pričelo sproščanje omejitvenih ukrepov, so:

  1. stopnja reprodukcije okužbe: število oseb, ki jih okuži ena oseba, mora biti daljše obdobje manjše od 1;
  2. zagotovljene morajo biti pravne in tehnične možnosti ter zadostne kapacitete za sledenje pozitivnim in možni širitvi virusa;
  3. zdravstveni sistem, vključno z oddelki za intenzivno nego, ne sme biti več pod prevelikim pritiskom;
  4. zagotovljene morajo biti zadostne kapacitete za testiranje;
  5. vzpostavljeni morajo biti delujoči instrumenti za merjenje učinkov tranzicije.

Predsednik vlade Janez Janša je ob tem pozval državljanke in državljane, naj tudi preko velikonočnih praznikov ostanejo doma. “Upoštevajmo vse higienske in druge ukrepe ter preko Civilne zaščite in humanitarnih organizacij pomagajmo tistim, ki sami ne zmorejo,” je še navedel slovenski premier.