Obveščamo: Nič več menjave pnevmatik in tehničnih pregledov

Po velikonočnih praznikih bodo spet pričeli z delom vulkanizerji. (foto: Pixabay.com)

Vlada je z odlokom začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa. Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, pa se do takrat podaljša.

Odlok, ki ga je vlada danes sprejela na dopisni seji, bo začel veljati v torek. Gre za enega od ukrepov, s katerimi želi država zaustaviti oz. omejiti širjenje novega koronavirusa. Prepoved opravljanja tehničnih pregledov velja do 16. aprila, do takrat se tudi podaljša veljavnost prometnih dovoljenj vključno z zavarovanjem.

Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki jim zaradi prepovedi iz prejšnjega člena poteče veljavnost od uveljavitve tega odloka do 16. aprila, se podaljša do 16. maja, piše v odloku, objavljenem v uradnem listu.

Foto: Freepik.com

Do nadaljnjega ne bo možna menjava pnevmatik

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) pa je na svoji spletni strani objavila, da so zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa zaprli servisne centre za končne stranke. Tako do nadaljnjega več ne bo možna menjava pnevmatik v AMZS servisnih centrih.

AMZS inštruktorji varne vožnje ob tem izpostavljajo, da voznikom z vidika varnosti v prometu ni treba skrbeti. Z menjavo pnevmatik je namreč v pomladanskem času smiselno počakati ne glede na to, da zakonodaja predpisuje, da zimska oprema vozil od 15. marca ni več obvezna, razen če to zahtevajo vremenske razmere. Vreme je lahko v tem obdobju še zelo nepredvidljivo.

Do nadaljnjega pa tudi izvajajo cenitve škod brez osebnega stika s stranko, torej na daljavo. Pregledov vozil na terenu za potrebe vrednotenja pa do nadaljnjega ne opravljajo, so še zapisali na AMZS.

Povzeto po STA