Črno na belem v Generali galeriji

Generali galerija napoveduje odprtje tretje letošnje razstave, s katero nadaljujejo podporo slovenski kulturni dediščini. Od srede, 20. septembra, bo galerija na Dunajski 63 v Ljubljani gostila samostojno razstavo risb z naslovom Črno na belem mlade umetnice Tine Konec.

Generali galerija redno gosti razstave uveljavljenih sodobnih vizualnih umetnikov in je podpornik mladih ustvarjalcev. Zavarovalnica poudarja prizadevanja na področju kulture in umetnosti pa tudi trajnosti in družbene odgovornosti. Dodajajo, da tudi na ta način pomembno prispevajo s podporo slovenskim umetnikom v Generali galeriji, ki bo prihodnje leto praznovala že 10. obletnico delovanja. »Pomemben del socialnega razvoja družbe predstavlja tudi likovna umetnost, ki dolgoročno predstavlja odsev kulture naroda,« so poudarili na odprtju.

Črno na belem je predstavitev štirih serij z naslovi V megli (dela nastajajo od leta 2018 do danes), Orisi (2020/2021) in najnovejših Mangani (2023) ter Dualizem lepega (2023).Risbe izražajo naravo, ki je vir neskončne inspiracije, ker je večna in vedno aktualna, pojasnjuje umetnica Tina Konec. Narava in naravno okolje sta tisto, kar bi po njenem prepričanju moralo biti spoštovano in cenjeno v vseh pogledih. »V današnjem svetu stalnega hitenja in tempa življenja poskuša doseči, da bi se gledalec za trenutek ustavil, se posvetil detajlu in občudoval brezčasno lepoto narave,« je povedala kustosinja galerije Petra Bizilj Silva.

Tina Konec (Maribor, 1992) je leta 2015 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Zmagu Lenárdiču. Tam je leta 2019 tudi zaključila podiplomski študij slikarstva pod mentorstvom Tuga Šušnika in dr. Nadje Zgonik. Trenutno je vpisana na doktorski študij humanistike in družboslovja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za ustvarjanje je prejela različna priznanja in vrsto nagrad.

Odprtje razstave bo v sredo, 20. septembra, ob 19. uri, na ogled pa bo do petka, 1. decembra 2023. Za obiskovalce je galerija odprta med delovniki od 8. do 18. ure. Vse dosedanje razstave so na ogled tudi v virtualni galeriji.