Živila, ki čistijo in krepijo jetra

Avokado vsebuje nenasičene maščobne kisline. (foto: Pexels.com)

Jetra spadajo med zelo pomembne organe v našem telesu, opravljajo kar okrog 500 najrazličnejših funkcij, med njimi tudi čistijo strupe iz telesa, skrbijo za uravnavanje holesterola, zmanjšujejo raven stresnega hormona. Če jetra delujejo dobro, potem je tudi naše počutje boljše in imunska odpornost dobra.

Za zdravje in delovanje jeter na jedilnik čim pogosteje dodajte sledeča živila, ki jih krepijo in pomagajo, da bodo jetra dolgo zdrava.

Avokado (foto: Pexels.com)

Avokado
Avokado vsebuje zdrave maščobe omega 3. V kombinaciji s paradižnikom, korenjem, bučkami, se tvori velika količina karotenoidov, ki so zelo pomembni za dobro zdravje jeter. Če torej avokado uživate z naštetimi živili, preprečujete zamaščenost jeter. Slednja težava je povezana z debelostjo, sladkorno boleznijo tipa 2 in z drugimi resnejšimi obolenji.

Rdeča pesa
Rdeča pesa je poznana po zdravilnih učinkih. Vsebuje veliko železa, tudi betain, ki uravnava prebavo in krepi jetrne funkcije. Najbolj zdrava je presna rdeča pesa.

Regrat
Tako listi kot tudi cvetovi in korenina so zdravilni. Regrat spada med najboljše čistilce telesa, krepi jetrne funkcije, jih čisti in spodbuja dobro delovanje. Regratovo korenino lahko uživate v obliki napitka, liste lahko skozi vse leto pripravljate v solati, iz cvetov lahko naredite regratov sirup ali med.

Regratova korenina je ena izmed najbolj zdravilnih korenih, ki se uporablja v ljudski lekarni že stoletja. (foto: Pixabay.com)

Lanena semena in olje
Tudi redno uživanje lanenih semen je v veliko korist za zdravje jeter. Lanena semena bodo še bolj zdrava, če jih boste zmleli tek pred zaužitjem. Potresemo jih lahko v omako, na solato, med jogurt, zelenjavne jedi. Tudi laneno olje čim pogosteje dodajte v prehrano, bogato je z omega 3 maščobnimi kislinami in odlično za dobro zdravje jeter.

Limona
Limona ščiti jetra, jih razstruplja in krepi njihovo delovanje. Če boste vsako jutro v kozarec mlačne vode dodali sok polovice limone, boste krepili delovanje jeter.

Kurkuma (foto: Pixabay.com)

Kurkuma
Kurkuma vsebuje močan antioksidant, ki se imenuje kurkumin. Slednji čisti in krepi jetra ter pomaga pri odpravljanju strupov iz telesa. Jetra pa ščiti tudi pred negativnim učinkom alkohola. Dnevno je dovolj, če zaužijete ščepec kurkume v prahu.