Zdravilna sezamova semena: Uravnavajo holesterol in krvni tlak, pomagajo pri hujšanju

Sezam je odličen dodatek jogurtu ali skuti. (foto: Pixabay.com)

Sezamova semena vsebujejo številne vitamine in minerale ter aminokisline. Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da jih dodamo na svoj jedilnik, saj so izredno zdravilna.

Uravnavajo krvni tlak
Sezamova semena vsebujejo antioksidante, tudi kalij, ki pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Priporočljiva so za vse tiste, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom.

Znižujejo raven nevarnega holesterola
Ker vsebujejo fitosterol, pomagajo tudi pri uravnavanju holesterola. Pozitivno delujejo na nevarni holesterol in ga nižajo.

Jejte zdravo (foto: Freepik.com)

Pomagajo pri hujšanju
Vsebujejo zdrave maščobe, veliko proteinov in zato so odlična izbira tudi za vse tiste, ki bi radi shujšali.

Krepijo možgane
Ker so sezamova semena bogata tudi z manganom, kalijem, omega 3 maščobnimi kislinami, so odlična hrana za možgane. Krepijo koncentracijo in spomin, ohranjajo kognitivne funkcije in ščitijo pred demenco.

Skrbijo za lepši videz kože
Vsebujejo tudi cink, ki pozitivno vpliva na zdravje kože.

Izboljšujejo potenco
Tudi tukaj glavno vlogo igra cink, ki pomaga krepiti libido in preprečuje erektilno disfunkcijo.

(foto: Freepik.com)

Proti neprijetnim znakom menopavze
Sezamova semena vsebujejo fitoestrogene, ti pa pomagajo zmanjševati neprijetne simptome menopavze in uravnavajo pravilno delovanje hormonov. Prav tako pa preprečujejo razvoj raka na dojkah in jajčnikih.

Krepijo živčni sistem
Sezamova semena vsebujejo tudi vitamine skupine B in krepijo živčni sistem.

Kako dodati v prehrano sezamova semena?
Jeste jih lahko v solati, v jogurtu ali raznih sadno zelenjavnih napitkih. Lahko pa si pripravite tudi sezamovo pasto in jo uživate.

Za pripravo boste potrebovali 200 gramov sezamovih semen, te popražite v ponvi, nato pa jih zmeljite v mešalniku z dodatkom dveh žlic oljčnega olja. Za boljši okus lahko dodate malce soli in žličko limonovega soka. Tako pripravljeno zmes shranjujte v zaprtem kozarčku v hladilniku in jejte dve do tri žlički na dan.