Na vrtu že raste drobnjak, začimba, mimo katere ne hodite, brez, da bi jo utrgali in si jo tudi privoščili. Drobnjak je namreč izredno zdravilen in učinkovit.
Če ga boste redno uživali, boste z njim uživali tudi eterično olje z žveplovimi spojinami, minerale (železo, arzen, fosfor, kalij).
Uživajte presnega
Drobnjak bo vse svoje zdravilne učinkovine ohranil, če boste uživali presnega, slednje pa se zelo osiromašijo, če ga kuhate ali pečete. Odlično se poda k solati, ribjim in mesnim jedem, k siru, namazom, juham.
Drobnjak spada med koristna ljudska zdravila. Z njim lahko krepite in čistite kri, krepite in urejate prebavo, preprečuje tudi napenjanje.
Ker vsebuje veliko železa, deluje proti slabokrvnosti, zaradi velike vsebnosti vitamina C pa proti skorbutu.
Vir:
Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb, Ivan Lesinger