Recept za zdravilni regratov med

foto: Freepik.com

Ko regrat zacveti, lahko uporabite njegove zdravilne cvetove. Zelo enostavno si lahko pripravite regratov med. Ta vsebuje veliko vitamina C, pomaga pri ženskih težavah, krepi kri in ureja prebavo, krepi imunsko odpornost, zdravilen pa je tudi v boju s številnimi zdravstvenimi težavami, kot so demenca, sladkorna bolezen, staranje, zavira pa celo razmnoževanje rakavih celic.

Regratov med lahko uporabljate kot vsak drug med, jeste ga lahko na kruhu, kot namaz v palačinkah, dodate ga lahko v kavo ali čaj, si z njim sladkate limonado, prelijete sladoled, druge sladice, itd.

Za pripravo boste potrebovali: regratove cvetove v enakem razmerju s sladkorjem. Če boste torej nabrali 500 gramov regratovih cvetov, boste potrebovali enako količini sladkorja, torej 500 gramov. Potrebovali boste tudi čiste steklene kozarce s pokrovom.

Postopek priprave
Izdelave regratovega medu se lotite istega dne, kot boste cvetove nabrali. Čiste cvetove preglejte, nato pa ločite rumeni del od zelene kapice. Uporabite torej le rumeni del cveta.
V kozarec dajte plast cvetov, nato plast sladkorja, spet plast cvetov in sladkor ter ponavljajte, dokler kozarec ni poln. Zadnja plast naj bo sladkor. Dobro zaprite in postavite na sončno mesto, kjer naj stoji toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Vmes kozarce tudi večkrat pretresite. Ko je sladkor popolnoma stopljen, vsebino kozarca precedite skozi gazo in dobro stisnite tudi regratove cvetke.

Regratov med shranite v steklen kozarec s pokrovom, hranite ga na temnem in hladnem mestu.

Foto: Pixabay.com