Nasveti za pravilno sušenje materine dušice

Materina dušica (foto: Pixabay.com)

Materina dušica ali timijan, je ena od najstarejših zelišč, ki so jo cenili in znali uporabljati že naši predniki. Materina dušica je v kuhinji nepogrešljiva, lahko je začimba, lahko pa iz nje pripravite tudi zdravilni čaj. Kot čaj je uporabna pri obolenju dihal, pri čiščenju pljuč, saj topi sluz. Če ste torej prehlajeni ali imate kakšno drugo bolezen dihal, ljudski nasvet pravi, da pomaga čaj materine dušice.

Naberite in posušite jo

Sedaj je pravi čas, da jo naberete in tudi posušite, da jo boste imeli v zimskih mesecih dovolj na zalogi. Cvetove materine dušice se nabira ob dopoldanskem soncu, suši pa se jih v senčnem in zračnem prostoru. Tako kot druga zelišča, se tudi materina dušica najbolje posuši v senci.

Že sveži cvetovi so zelo majhni, ko pa se bodo posušili, jih bo še manj, zato kar vztrajajte pri nabiranju. Med sušenjem jih ne obračajte z rokami, pomagajte si z leseno žlico.