Najboljših 10 živil, ki preprečijo razvoj Alzheimerjeve bolezni

(foto: freepik.com)

Kako zdravi smo in kakšno je naše počutje, je odvisno tudi od tega, kaj jemo. Tudi bolezni lahko uspešno zaviramo z zdravo in pravilno prehrano. Kaj jesti, da preprečimo razvoj Alzheimerjeve bolezni? Najboljša živila boste našli v prispevku.

Ribe

Ribe vedno in kadar je le mogoče. Sardele, skuše, postrvi, to so ribe, ki so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami in vsebujejo zdravilne snovi, ki krepijo naše možgane. Strokovnjaki svetujejo, da po ribah posežemo vsaj enkrat tedensko. Če pa jih bomo jedli še pogosteje, pa lahko bistveno zmanjšamo razvoj demence, pa tudi možnost za možgansko kap.

Borovnice

Borovnice so izredno zdravilne jejte jih, kadar le imate možnost. Ko je sezona zanje, jih naberite in jejte. Ko pa ni sezone, lahko kupite zamrznjene ali sušene. Tako jih lahko uživate skozi vse leto. Strokovnjaki so dokazali, da že dve porciji borovnic (ali jagod) tedensko, krepi spomin in možganske funkcije.

Žitarice in oreški

Tudi žitarice in oreški spadajo med živila, ki jih naši možgani nujno potrebujejo. Strokovnjaki priporočajo vsaj tri obroke tedensko, ki vsebujejo žitarice ter pet obrokov tedensko, ki vsebujejo oreške. Slednje lahko jeste za malico, dovolj je, če pojeste pet orehov, lešnikov ali mandljev.  Bogati so z zdravimi maščobami, vlakninami in antioksidanti.

Stročnice

Tudi stročnice so pomemben del prehrane, ki ščiti naše možgane in jih varuje pred boleznimi. Ponašajo se z veliko količino vlaknin in proteinov, imajo malo kalorij in maščob. Pripomorejo k dobremu zdravju možganov. Jejte stročnice trikrat tedensko, pa boste znatno zmanjšali možnost za razvoj demence.

Stročnice (foto: pexels.com).

Rdeče vino

Kozarec rdečega vina pri jedi deluje zdravilno vsebuje močne antioksidante, ti pa poskrbijo tudi za zdravje možganov. Rdeče vino preprečuje razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Kvercetin

Kvercetin boste našli v hruškah, jabolkih, cvetači, artičokah. Ta zmanjšuje možnost proti možganski kapi za kar polovico ter ščiti pred demenco.

Temna čokolada

Če vsak dan ali pa vsak drugi dan pojeste košček prave temne čokolade, ki je narejena iz pravega kakava, potem  spodbudite vaše možgane, da izločajo dopamin, to je zelo pomembna kemikalija v možganih. Ta je odgovorna, da se lahko učimo in zapomnimo. Pomaga, da naši možgani ostanejo v dobri formi.

Mediteranska prehrana

Kombinacija modre ribe, oljčnega olja, zelenjave in sadja, je kombinacija, ki zdravi celo telo. Dokazano je, da tovrstna prehrana izredno dobro vpliva na naše organe, ščiti srce in ožilje, pa tudi naše možgane. Preprečuje razvoj številnih bolezni, tudi razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.