Movember: Raka prostate v Sloveniji letno odkrijejo pri približno 1.600 moških

Rak prostate je pogostejši po 65. letu starosti. (foto: freepik.com)

S kampanjo »Dej se preglej!« slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan v novembru osvešča o pomenu preventivnih pregledov prostate.

Rak prostate je ena najpogostejših vrst raka pri moških, za katerim zboli vsak četrti moški po 50. letu starosti. Vsako leto je diagnosticiranih približno 1.600 moških z rakom na prostati, umre pa jih približno 400. Delež ozdravljivosti je visok, če se bolezen ugotovi v zgodnji fazi, zato so redni preventivni pregledi izrednega pomena. Cilj kampanje »Dej se preglej!«, ki jo izvaja društvo OnkoMan, omogoča pa jo Merkur zavarovalnica, je osveščati moške o pomenu preventivnih pregledov, da pravočasno ukrepajo in preprečijo, da bi postali del te statistike.

Moške pozivajo: »Dej se preglej!«

Kampanja izhaja iz karakteristik, ki stereotipno zaznamujejo moške. Veliko moških počne stvari, ki so morda na prvo žogo nerazumljive, nelogične ali nepotrebne. Eden takšnih primerov je postavljanje mlaja – posekajo drevo samo zato, da bi ga nato znova postavili. Če za rojstnodnevno slavje počnejo to, bi se lahko šli tudi pregledat. »Moškim želimo sporočiti, da naj praznujejo življenje in naj ne tvegajo, zato jih pozivamo »Dej se preglej!«,« pove Matej Pečovnik, predsednik društva OnkoMan, in dodaja: »S sporočilom želimo doseči čim več moških z različnih koncev Slovenije, zato bomo novembra po Sloveniji postavljali mlaje in tako osveščali o pomenu preventivnih pregledov. Moškim po vsej Sloveniji želimo sporočiti, da znajo in zmorejo početi veliko stvari, ena izmed teh pa bi morala biti tudi ta, da poskrbijo zase – da poskrbijo za preventivne preglede prostate.«

Kampanjo so podprli tudi številni znani Slovenci, med drugimi Cene Prevc, Žiga Pance, Aljaž Bedene, Benjamin Savšek, Matjaž Kek in Žan Papič, ki v videu slovenskim moškim sporočajo »Dej se preglej!«. O znakih, na katere morajo biti moški pozorni, pa si lahko preberejo na kampanjski spletni strani onkoman.si/dej-se-preglej. Tam z virtualnim »plezanjem« po mlaju spoznajo ključne opozorilne znake na rak prostate ter poskrbijo, da bodo po dopolnjenem 50. letu slavili še karseda večkrat.