Koronavirus SARS-CoV-2: V domovih za ostarele potekajo intenzivne priprave

Bodimo odgovorni, dosledno upoštevajmo ukrepe. (foto: Freepik.com)

Skupnost socialnih zavodov Slovenije in njeni člani so pričeli intenzivne priprave za eventualen razsoj imenovanega virusa v domovih za starejše.

Na podlagi usmeritev NIJZ je Skupnost socialnih zavodov Slovenije v sodelovanju s Komisijo za zdravstveno dejavnost, pozvala vse člane Skupnosti k uvedbi začetnih aktivnosti priprave programa preprečevanja in obvladovanja širjenja okužb z imenovanim virusom, informiranju in izobraževanju, predvsem zaposlenih, glede potrebnih ukrepov preprečevanja in obvladovanja okužb.

»Komisija za zdravstveno dejavnost vseskozi spremlja navodila za obravnavo oseb s koronavirusom za zdravstvene delavce, navodila za uporabo osebne varovalne opreme za zdravstvene delavce in druga, objavljena na spletni strani NIJZ, in bo o morebitnih spremembah sproti obveščala člane. Do konca tedna pričakujemo tudi posebna navodila s strani NIJZ posebej pripravljena za domove starejših,« so nam sporočili iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

V katerih primerih odsvetujejo obiske v domovih za starejše?
Svojce in druge obiskovalce, ki prihajajo iz karantenskega območja, naprošajo, da obiske do nadaljnjega prekinejo (vsaj 14 dni od vrnitve s tega področja) ter nadomestijo z uporabo telefonov ali drugih tehnologij, ki omogočajo stik s stanovalcem v domu. Prav tako svetujejo, da v primeru slabega počutja, vročine ali kašlja, domov za starejše ne obiskujete in raje ostanete doma tudi vsi drugi obiskovalci. Svetujejo tudi, da svojci in obiskovalci sledijo navodilom zaposlenih in upoštevajo navedene omejitve, kajti le tako bomo lahko zagotovili varno okolje za vse stanovalce.

Starostniki so še bolj življenjsko izpostavljeni
»Ustrezna zdravstvena nega in strokovna obravnava je primarna skrb, naloga in obveza vseh zaposlenih, še posebej, ker je populacija, zaradi pridruženih osnovnih obolenj pri starostnikih, še toliko bolj življenjsko izpostavljena. Preventivno se morajo v domovih za starejše že izvajati vsi standardni ukrepi, sprejeti pri virusnih in drugih podobnih obolenjih, še posebej je poudarek na higieni rok, higieni kašlja in higieni prostorov,« so še poudarili pri Skupnosti.

Več o koronavirusu SARS-CoV-2 si lahko preberete tudi tukaj.