Koristni nasveti, ki jih morajo v poletnih mesecih upoštevati starejši

(foto: Pixabay.com)

Visoke temperature so pogost razlog za resno poslabšanje zdravstvenega in funkcionalnega stanja starejših ljudi ter posameznikov, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine. V UKC Ljubljana zato pozivajo, da pogosteje preverjamo počutje starostnikov, ki živijo sami.

Ljudem priporočajo zadrževanje v osenčenih in ohlajenih prostorih ter zračenje prostora z odpiranjem oken samo ponoči. Priporočajo tudi uporabo hladilnih ventilatorjev, a opozarjajo, da ti ob ekstremni vročini ne zadoščajo.

Koristno je povečati količino popite vode. Piti bi morali, še preden začutimo žejo. Ob tem strokovnjaki svetujejo izogibanje ledeno hladnim tekočinam, ker lahko dražijo prebavila. Prav tako ni koristno uživajte pijač z alkoholom, kofeinom ali teofilin, saj te učinkovine povečajo izločanje vode. Primernost zaužite količine tekočine lahko posamezniki ocenijo na podlagi količine in barve seča, ki ne sme biti temen. Kakšna je običajna barva in količina seča opazujte v obdobju, ko so temperature normalne, svetujejo v UKC.

Ljudem, ki nimajo učinkovitega hlajenja prostora priporočajo večkrat dnevno hlajenje s tuširanjem ali kopanjem in izogibanje uporabe štedilnika, ker dodano ogreva prostor. V času višjih temperatur je koristno uporabljati ohlapna, lahka in svetla oblačila. Ogroženim skupinam, torej obnemoglim, starostnikom, ki živijo sami, in posameznikom, ki jemljejo zdravila za zniževanje krvnega tlaka, odvajanje vode ali imajo omejen vnos tekočine, pa priporočajo, da se s sosedi, prijatelji ali sorodniki dogovorijo za občasen nadzor.

Ker je ob visokih temperaturah izguba telesne tekočine zaradi znojenja večja, je treba biti pazljiv pri jemanju omenjenih zdravil. Večja izguba tekočin namreč poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka, z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode pa lahko povzročimo tudi prekomerno izsušenost telesa, opozarjajo v UKC. Zato priporočajo dnevno merjenje krvnega tlaka, na podlagi katerega naj posamezniki uravnavajo odmerek zdravil proti povišanemu tlaku. Prav tako priporočajo dnevno tehtanje, saj lahko znižanje teže opozarja na prekomerno odvajanje vode.

Povzeto po STA