Domači napitki, ki krepijo kri in ščitijo pred anemijo

Zelenjavni napitki so odlična izbira za zdravje. (foto: Pixabay.com)

Pripravite si zdravilne in okusne napitke, s katerimi boste krepili kri, se zaščitili pred anemijo, povrnili energijo in dobro počutje.

Železo je mineral, ki je za naše dobro zdravje zelo pomemben. Če nam ga primanjkuje, se pričnejo povaljati zdravstvene težave, te lahko vodijo v resnejše bolezni. Da nam železa primanjkuje, nas opozarjajo določeni znaki. Najpogostejši so: utrujenost, brezvoljnost, hitro bitje srca, pogoste infekcije, razdražljivost, bledica na obrazu, mrzle roke in noge.

Da do teh težav ne bi prihajalo, je prav, da si vsake toliko privoščite zdrav in krepčilen napitek. Po njem se boste počutili mnogo bolje.

Naredite lahko mapitek, ki ga pripravite iz špinače, rdeče pese, pomaranče, jabolka, korenja, limone.

Vsa ta živila skupaj pripomorejo, da se v telo absorbira veliko železa.

Če špinačo in rdečo peso pripravimo skupaj s sokom limone, bo vitamin C iz limone pomagal, da se v telo izloči tudi dovolj železa. Zato so sadno zelenjavni napitki tako zdravilni. Pravilna kombinacija namreč pomaga do zadostne količine vitaminov in mineralov.

Prav tako je zelo zdravilen tudi napitek, ki ga pripravimo iz suhih sliv, ki so odličen vir železa, dodamo pa še nekaj koščkov lubenice in jagod.

Dobra kombinacija napitak so tudi jabolko, pomaranča in korenje.

Zmešamo pa lahko tudi paradižnik, korenje in zeleno.

Rdeča pesa vsebuje veliko železa. (foto: Pexels.com)

Živila, ki vsebujejo veliko železa
Pomembno je, da so na našem jedilniku čim bolj pogosto živila, ki vsebujejo dovolj železa. Mednje spadajo tudi ribe, meso, jajca, školjke in morski plodovi, kopriva, špinača, zelena solata, rdeča pesa, korenje.