5 organov, na katere ima žleza ščitnica velik vpliv

(foto: Freepik.com)

Vsi vemo, da ščitnica vpliva na telesno težo, na metabolizem in na celotno zdravje ter počutje. A poleg tega žleza ščitnica pomembno vpliva tudi na 5 organov. Preberite, katerih.

Glavna naloga ščitnice je tvorba in izločanje ščitničnih hormonov, tiroksina in trijodtironina. Ti hormoni imajo zelo pomembno vlogo za normalno delovanje organizma. Pravilno delovanje ščitnice vpliva tudi na zelo pomembne organe v telesu.

(foto: Freepik.com)

Srce
Hormoni ščitnice delujejo in uravnavajo srčni utrip in pomagajo nadzorovati pretok krvi. Dobro delovanje ščitnice tako skrbi za zdravje srca in ožilja.

Jajčniki
Hormoni ščitnice vplivajo tudi na spolne žleze in na menstrualni ciklus. Nepravilno delovanje ščitnice lahko tako povzroči neredne menstruacije in ovulacije. Dobro delovanje ščitnice je zelo pomembno tudi v obdobju menopavze.

Kosti
Če ščitnica ne deluje dobro, to vpliva tudi na zdravje kosti. Staro tkivo se razgrajuje hitreje kot se tvori novo in to lahko privede tudi do osteoporoze.

Možgani
Delovanje ščitnice močno vpliva tudi na zdravje možganov. Nepravilno delovanje lahko povzroči slabši spomin, koncentracijo, tudi depresijo.

Koža
Nepravilno delovanje ščitnice pa se lahko kaže tudi na koži. Ta se počasneje obnavlja in hitreje stara, pojavljajo se gubice, koža lahko izgubi sijaj. Prav tako pa se lahko poslabša zdravje las in nohtov.