Ameriški filmski ustvarjalec danes praznuje 90. rojstni dan

Clint Eastwood (foto: Facebook)

Hollywoodski veteran Clint Eastwood je dopolnil 90 let. Oskarjevec je zaslovel kot kavboj v vesternih v 60. letih minulega stoletja, pozneje pa se je kot režiser podpisal pod vrsto filmskih uspešnic. Režira in igra še danes, njegova drama Richard Jewell se je omenjala tudi na letošnji podelitvi oskarjev, piše STA.

Clint Eastwood, rojen v San Franciscu, je najprej nastopal v manjših filmskih vlogah in se preživljal s priložnostnimi deli, med drugim je bil celo kopališki mojster. Njegove poznejše filme sta med drugim zaznamovala mladostniška depresija in vpoklic v ameriško vojsko. Poslati so ga nameravali v vojno v Korejo, čemur se je po srečnem naključju izognil.

Pozornost filmske javnosti je pritegnil kot policaj v uspešnici Umazani Harry, pozneje pa je zaigral v številnih vesternih, v trilogiji dolarjev režiserja Sergija Leoneja (Za prgišče dolarjev, Za dolar več in Dober, grd, hudoben), kjer je zablestel v vlogi Moža brez imena. Kot Jed Cooper je prepričal v filmu Obesite ga brez usmiljenja, v začetku 90. let je prevzel vlogo Williama Mannyja v svojem s tremi oskarji nagrajenem vesternu Neoproščeno.

Videti ga je bilo mogoče tudi v trilerjih, kot sta Pobeg iz Alcatraza in Na ognjeni črti, ob Meryl Streep pa je zaigral tudi v ljubezenski drami Najini mostovi.

Clint Eastwood (foto: Facebook)

Za filma Neoproščeno (1992) in Punčka za milijon dolarjev (2004) je prejel oskarja za režijo, pohvali pa se lahko tudi z dolgim seznamom drugih nagrad, med drugim z več zlatimi globusi in nagrado igralskega ceha za življenjsko delo. Večkrat so ga nagradili tudi na Japonskem.

Po filmu Gran Torino (2008) se je nameraval posvetiti izključno režiranju. Med drugim je režiral uspešnico Onostranstvo, v kateri je zaigral Matt Damon, in biografsko dramo o Nelsonu Mandeli z naslovom Nepremagljiv, v kateri je glavno vlogo odigral Morgan Freeman.

Sodeloval je tudi z drugimi filmskimi ustvarjalci. S Stevenom Spielbergom sta kot režisersko-producentski par med drugim sodelovala pri vojnih dramah Zastave naših očetov in Pisma z Iwo Jime.

Še vedno je zelo dejaven pri filmu. Lani je nastopil v glavni vlogi filma Tihotapec, ki ga je tudi režiral, letos pa je bila Kathy Bates v igri za oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo v Eastwoodovi drami Richard Jewell.